Paslaptingas raumuo, kurio dauguma net negali kontroliuoti, tačiau gebantys tai daryti, gali išgauti griaustinį primenantį garsą - ar galite tai padaryti?  (1)

Nors mes, žmonės, paprastai kontroliuojame savo raumenis, egzistuoja mažiausiai vienas raumuo, kurį kontroliuoti gali tikrai ne visi. Viduriniojoje ausyje yra būgnelio tempiamasis raumuo. Ir dauguma negali sąmoningai jo sutraukti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kaip rašo sciencealert.com, tai padaryti galintys žmonės gali didžiuotis tikrai ypatingu įgūdžiu: jie gali išgauti žemą griaustinį primenantį garsą savo ausyse.

Tai nėra naujas atradimas. Apie garsą, kuris išgaunamas sąmoningai sutraukiant šį raumenį, savo veikalo „Elements of Physiology Volume 2“ 1263-ame puslapyje dar 1842 metais rašė fiziologas Johannesas Mülleris.

Tačiau kartais potyris, kuris vieniems atrodo normalus, kitam žmogui yra be galo keistas, ir atvirkščiai. Juk galiausiai žodis „žmogus“ apima tiek daug.

Mokslo temai skirtą tviterio paskyrą turintis italų inžinierius Massimo neseniai parašė žinutę, kuri vėl sujudino visą internetą ir padalijo žmones į dvi stovyklas – galinčius ir negalinčius sutraukti to raumens.

Būgnelio tempiamasis raumuo iš tiesų atlieka svarbią funkciją, susijusia su mūsų klausa. Kai girdime garsą, ausų būgneliai vibruoja. Garsas perduodamas keliems kaulams – plaktukui, priekalui ir kilpai, kurie perduoda garso bangas į vidinę ausį.

Plaktukas yra arčiausiai ausies būgnelio. Jis skleidžia jo vibracijas link priekalo. O būgnelio tempiamasis raumuo yra sujungtas su plaktuku. Kai jis susitraukia, šis raumuo traukia plaktuką toliau nuo ausies būgnelio, dėl ko šis įsitempia, todėl sumažėja jo galimybė vibruoti ir taip sumažinamas vibracijų skleidimas į vidinę ausį.

Būgnelio tempiamasis raumuo tai daro refleksyviai reaguodamas į didelį garsą. Manoma, kaip taip jis apsaugo vidinės ausies ląsteles nuo pažaidos.

Tačiau manoma, kad šis raumuo turi du papildomus vaidmenis. Jis maskuoja žemo dažnio garsus, o tai leidžia mums geriau girdėti aukšto dažnio garsus. Be to, jis šiek tiek susitraukia reaguodamas į mūsų pačių generuojamus garsus, pavyzdžiui, kramtant, kosint, kalbant ar žiovaujant. Veikiausiai tam, kad neapkurstume nuo savo pačių organizmo skleidžiamų garsų.

Kai būgnelio tempiamasis raumuo susitraukia, žmogus iš esmės girdi savo paties raumenų skleidžiamą garsą.

Beje, toks garsas kai ką gali ir išgąsdinti, jeigu nežinai, kas čia vyksta. 2013 metais vienas 27 metų vyras kreipėsi į savo gydytoją „skųsdamasis savaime sukeltu dvipusiu tinitu“, ir tik pas gydytoją sužinojo, kad gali sutraukti savo abiejų būgnelių tempiamuosius raumenis, ir kad čia nėra dėl ko baimintis.

O tie, kas negali savo ausims nurodyti „dundėti“, gali išgirsti, koks tai garsas. Tiesiog plačiai nusižiovaukite. Girdite tą garsą? Taip susitraukia jūsų būgnelių tempiamieji raumenys. Geras, ar ne?

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(18)
(5)
(13)

Komentarai (1)