Didžiulės apimties tyrimas atskleidė, ar vaikai susiduria su mažesne COVID-19 infekcijos rizika  ()

Pasaulis bando surasti geriausią būdą išeiti iš COVID-19 pandemijos ir karantino. Žmonės po truputį grįžta į darbus, tačiau tai reiškia, kad jų vaikai taip pat turės sugrįžti į mokyklas. Ar neprisivirsime košės, kai vienoje patalpoje šalia vienas kito mokytis dešimtys vaikų? Londono universiteto koledže atliktas tyrimas suteikia vilčių, kad viskas bus gerai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslininkai nuo pat pandemijos pradžios stebi SARS-CoV-2 viruso, sukeliančio COVID-19 ligą, poveikį žmonėms ir visuomenei. Visi esame skirstomi į mažesnės ar didesnės rizikos grupes tikrai ne šiaip sau. Ateityje, kai apie COVID-19 žinosime daugiau, karantino režimas galės būti taikomas tikslingai, apimant tik didesnės rizikos populiacijos dalį.

Jūs jau žinote, kad vaikai COVID-19 liga perserga lengviau. Daugelis jų net nepatiria nemaloniausių simptomų. Tačiau, kaip rodo šis naujas tyrimas, panašu, kad vaikai apskritai rečiau pasigauna tą nelaimingą virusą.

Britų mokslininkai sistemingai peržvelgė 6332 tyrimus iš viso pasaulio. Jie norėjo išsiaiškinti, ar vaikai lengvai pasigauna SARS-CoV-2 virusą ir ar jie jį platina. Į pastarąjį klausimą atsakyti nepavyko - duomenų nepakanka. Tačiau mokslininkai išsiaiškino, kad 18 metų nesulaukę žmonės susiduria su 56 % mažesne užsikrėtimo tikimybe. Tai patvirtina ir kai kurių medikų pasakojamos istorijos, jog kartu gyvenusioje šeimoje COVID-19 liga susirgo tik suaugę žmonės. Tai reiškia, kad vaikai mažai kuo prisideda platindami COVID-19 ligą.

Tiesa, mokslininkai nepajėgė atsakyti į du svarbius klausimus. Lieka neaišku, ar užsikrėtę vaikai lygiai taip pat sėkmingai platina virusą kaip ir suaugusieji. Jei tikimybė, jog sergantis vaikas užkrės sveiką, yra mažesnė, grįžimo į mokyklas strategijos galės būti paprastesnės. Mokslininkai taip pat nesurinko pakankamai duomenų, kad pasakytų, ar jaunesni nei 12 metų vaikai susiduria su mažesne COVID-19 rizika nei 12-18 metų paaugliai.

Svarbu paminėti, kad 56 % mažesnė užsikrėtimo tikimybė nereiškia, kad vaikas neužsikrės. Sergančių vaikų yra. Yra ir mirusių. Tiesiog vaikai, atrodo, yra atsparesni.

Kita vertus, suaugusieji dažniau prižiūri sergančiuosius. Karantino metu jie taip pat dažniau eina į parduotuves, naudojasi viešojo transporto paslaugomis. Kitaip tariant, gali būti, kad jie tiesiog susiduria su daugiau virusų. Tačiau šis tyrimas bent jau suteikia vilties, kad į mokyklas grįžtantys vaikai nesukels katastrofos sveikatos apsaugos sistemoje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(1)
(0)
(1)

Komentarai ()