42 metų amžiaus sistemų analitikas gimė ten, kur niekas kitas iki tol nebuvo gimęs: nepaprasta Palmo istorija ir kova dėl Antarktidos  (2)

Emilio Marcos Palma - 42 metų amžiaus sistemų analitikas, gyvenantis Buenos Airėse, Argentinoje. Iš tikrųjų, jis gyvena įprastą gyvenimą, siekia karjeros, linksminasi, turi savų pomėgių. Tik jis dažnai gauna laiškų iš tarptautinių organizacijų ir įvairių valstybių vadovų. Niekada į juos neatsako. Kodėl? Nes tie laiškai jam siunčiami dėl jo gyvenimo pradžios - ponas Palma gimė ten, kur niekas kitas nebuvo gimęs.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Antarktida nepriklauso niekam. Ten nėra valstybių ar nuolatinių gyventojų. Tačiau visą 20-ąjį amžių Antarktidos žemėlapis buvo raikomas kelių suinteresuotų valstybių. Savo gabalo norėjo ir Argentina, kuri geografiškai yra visai netoli šalčiausio planetos žemyno.

Emilio tėvas Jorge buvo Argentinos kariuomenės pulkininkas-leitenantas. Jis kurį laiką tarnavo Argentinos bazėje Antarktidoje. Kaip teigė Argentinos karinės diktatūros kūrėjai, tas žemės lopas Antarktidoje buvo ne šiaip vieta, kur įsikūrė Argentinos kariai ir jų šeimos, o integrali Argentinos valstybės teritorija. Tik tas žemės plotas kažkaip pateko ir į Jungtinės Karalystės žemėlapius. Na, ne kažkaip - britai irgi teigė, kad ta žemė yra jų. Ir taip, beje, tebemano - 2012-aisiais dalis tos teritorijos buvo pavadinta Karalienės Elžbietos II vardu.

1977 metais buvo nuspręsta, kad Antarktidoje turėtų gimti argentinietis. Jam būtų suteikta Argentinos pilietybė ir taip simboliškai būtų įtvirtinta, kad toje teritorijoje veikia Argentinos valdžia. Pulkininko Jorge Emilio Palma žmona Maria Silvia Marello kaip tik buvo nėščia. Taigi, 7-ąjį nėštumo mėnesį ji buvo išsiųsta į tą bazę Antarktidoje. Viskas sekėsi gerai, motina buvo sveika ir 1978-ųjų sausio 7 dieną Antarktidoje gimė 3,4 kg sveriantis berniukas Emilio. Jis iš karto gavo Argentinos pilietybę.

Tai buvo simbolinis žingsnis be didesnių teisinių pasekmių. Tačiau manote, kad britai į tai nekreipė dėmesio? Ne, jie suskubo pasveikinti tėvus ir pasiūlė jiems Jungtinės Karalystės pilietybę - juk Emilio ji priklauso vien dėl to, kad jis gimė Karalienės žemėje! Šeima šios garbės atsisakė.

Techniškai Antarktida negali priklausyti niekam. Taip, žemynas yra padalintas į keletą sektorių, tačiau čia nėra sienų. Tiesą sakant, pagal Antarktidos susitarimą čia negali vykti ir jokios karinės pratybos. Šis tarptautinis dokumentas, pasirašytas 1959 metais, nurodo, kad Antarktida - tai mokslinis rezervatas.

Ponas Palma kartais gauna pakvietimus į įvairias konvencijas, skirtas Antarktidos reikalams aptarti. Jis taip pat kviečiamas ir į Antarktidos susitarimo būstinę, kuri yra jo mieste. Tačiau į tuos pakvietimus jis įprastai net neatsako. Savo gimimo vietos jis nepasirinko. Ir, jei būtų galėjęs pasirinkti, tikriausiai nebūtų norėjęs tapti žaislu tarptautiniuose politiniuose žaidimuose.

Palma yra pirmasis žmogus gimęs Antarktidos žemyne, bet jau seniai ne vienintelis. Pasak Vikipedijos, po to šalčiausiame žemyne gimė dar 10 vaikų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(16)
(0)
(16)

Komentarai (2)