NASA turi nenuginčijamų įrodymų: Jupiterio palydove yra vandens, kuriame gali būti gyvybės  ()

NASA mokslininkai rado nenuginčijamų įrodymų, kad Jupiterio palydove Europoje yra skystas vandenynas, kuriame gali būti gyvybės.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Žiūrint iš išorės, Jupiterio palydovas Europa neatrodo svetingai. Šis dangaus kūnas yra mūsų mėnulio dydžio, o jo paviršių dengia ledas, todėl Europa neatrodo kaip gyvybės paieškoms tinkama vieta. Tačiau atradimai tokį įvaizdį pakeitė.

Prieš 40 metų pro Europą praskrido zondas „Voyager 2“. Jo padarytos nuotraukos sudomino astronomus. Pasirodo, Europos lede yra ilgų įtrūkių. Tačiau kaip jie atsirado? Mokslininkai nuotraukose neįžvelgė jokių kraterių, kuriuos galėtų palikti nukritę ir įtrūkius suformavę meteoritai. Vienintelis paaiškinimas – šiame dangaus kūne vyksta kažkokie geologiniai procesai, kurie laikui bėgant paslepia kraterius.

1990-aisiais zondo „Galileo“ padarytos nuotraukos sukėlė įtarimą, kad po ledu gali slypėti skystas vandenynas. Jupiterio gravitacijai veikiant Europos vandenyną, vanduo spaustųsi prie ledo paviršiaus ir suformuotų įlūžimus. 2012 m. Hubbleʼo teleskopas aptiko pirmuosius įrodymus, kad geizeriai spjaudo vandenį pro ledą į atmosferą. Neseniai NASA mokslininkams pagaliau pavyko įrodyti, kad tie geizeriai bei skystas vandenynas Europoje tikrai egzistuoja.

Havajuose esančiu Kecko teleskopu mokslininkai tiksliai išmatavo iš Jupiterio palydovo sklindančią infraraudonąją šviesą. Atlikę spektrometriją jie pamatė plonoje palydovo atmosferoje esančių medžiagų pėdsakus. Taip pavyko rasti vandens garų įrodymų. Atliktas itin sudėtingas skaičiavimas. Mokslininkų teleskopą pasiekusi Europos šviesa keliavo ne tik pro palydovo, bet ir pro vandens garų pilną Žemės atmosferą. Šiuos garus reikėjo pašalinti, kad būtų galima gauti tikrus Europos vandens garų duomenis.

Europoje rastas skystas vanduo reiškia, kad tai viena iš vos keleto Saulės sistemos vietų, kur gali būti gyvybės.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Iliustruotasis Mokslas
Iliustruotasis Mokslas
(45)
(1)
(44)

Komentarai ()

Susijusios žymos: