Gydytojas apie 5 kontroversiškas ledų savybes ir 5 praktiškus patarimus jų mėgėjams  ()

Viskas aplinkui šyla: klimatas, oras, santykiai su Lenkija, alus bokaluose ir vanduo telkiniuose. Ir vis labiau norisi atsigaivinti. Turbūt nerasime prekybininko, kuris nenorėtų tuo pasinaudoti, ir nerasime piliečio, kuris nenorėtų atsivėsinti greitai ir skaniai. Jie užima parduotuvių šaldytuvuose užšaldytų pusfabrikačių vietą, o mūsų rankose – šaltam orui tinkamų karštų gėrimų vietą. Kas jie? Aišku – ledai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Teiginių apie ledų naudą arba žalą sveikatai yra ne mažiau nei apie 5G privalumus ir trūkumus. Tad penkios kontroversiškos ledų savybės ir penki patarimai ledų mėgėjams šiam sezonui.

Pirma. Ledai veikia mūsų imunitetą. Tikrai taip.

Veikia teigiamai: dozuotas kontroliuojamas šaltukas gerklėje pratina mūsų gleivines prie šalto oro poveikio ir gali būti traktuojamas kaip maža grūdinimosi proceso dalelė. Todėl dažniausiai mano mažieji pacientai išgirsta rekomendaciją bet kada ir bet kokiu oru kasdien suvalgyti po dvi porcijas ledų. Tik prisiminkime, kad grūdinimas yra tęstinis, nepertraukiamas ir palaipsninis procesas.

Veikia neigiamai: nepripratintą gerklė, retai ragaujanti šaltą skanėstą ir pavargusi nuo tėvų arba senelių rūpinimosi jų sveikata, dažnai kramto ir ryja greitai, kol nepamatė ir neatėmė, tad tikrai gali atšaldyti ir sudirginti gleivines. Susirgti nesusirgs, bet diskomfortą pajaus. O rūpestingiems augintojams tik to ir reikia – apkaltinti ledus.

Antra. Ledai veikia mūsų medžiagų apykaitą. Taip.

Veikia neigiamai: kad ir kaip ten būtų, tikri skanūs ledai yra saldus, riebus pieno produktas, kurio dvi standartinės porcijos turi visos dienos leidžiamo pridėtinio cukraus kiekį. Aš nekalbu apie milžiniškas porcijas su šokoladu, priedais ir už vaiko galvą didesniu vafliu. Taigi, į ledus reiktų žiūrėti kaip į vieną maisto porciją. Tai gali būti priešpiečiai, pavakariai, bet ne užkandis, kurio kaloringumo nebūtina skaičiuoti.

Kalbant apie medžiagų apykaitą, yra ir teigiamų savybių: visų pirma – šaltas maistas virškinamas lėčiau, jam sušildyti reikia sunaudoti šiek tiek kalorijų. Tačiau „nesvaikime“: tiek atsišaldyti, kad galėtume nekreipti dėmesio į ledų kalorijas, mes nesugebėsime. Bet jei rinksimės ledus be pridėtinio cukraus ir saldiklių, tai tikrai sumažinsime jų poveikį mūsų apimtims. Nes:

Trečia ledų ypatybė: valgydami ledus gauname daug naudingų (arba nenaudingų) medžiagų.

Teigiamos savybės: geras, sotus, papildytas kalciu ir riebaluose tirpiais vitaminais maistas. Tačiau nei kalcio, nei vitamino D kiekis negali būti pateisinimas ledus ryti kilogramais.

Neigiamas ledų poveikis – kalorijos. Taip, skanūs ledai kaloringi: 50 gramų porcija su glaistu – 300 kcal, dvi porcijos – visos dienos cukraus norma, o dar gyvūninės kilmės riebalai. Tad, kaip jau sakiau, – traktuojame ledus kaip maisto porciją, o ne nekaltą užkandį.

Ketvirta. Ledai veikia mūsų virškinimo sistemą: minėjau, jie turi fermentuoto pieno, o pagardinę vaisiais ir uogomis gausime puikų maistą mūsų gerosioms bakterijoms. Tačiau pateisinti neribotą valgymą tuo, kad kilogramas ledų turi kelias uogas, negalima, nes:

Neigiamas poveikis: visgi ledai turi daugiau paprasto pieno, laktozės ir cukraus, tad pilvo pūtimas netoleruojantiems pieno ir papildomas saldumas mažai vartojantiems skaidulinių medžiagų nebus labai geras pasirinkimas.

Penkta ir svarbiausia – ledai veikia mūsų smegenis. Ledai daro mus laimingesnius: greitas sotumo jausmas, malonus skonis, receptorių dirginimas dėl temperatūros kontrastų greitai pakelia serotonino lygį.

Viena iš mokslinių studijų nustatė, kad suvalgę ledų ryte mes geriau dirbame ir esame aktyvesni, be to, jie pažadina ne prasčiau nei kava. Taip, savęs palepinimas visada daro mus laimingesnius.

Kol atsiranda neigiamas poveikis: suvalgę visą kibirėlį ledų ir keliolika minučių pabuvę laimingi pradedame liūdėti dėl tų pačių kalorijų pertekliaus.

Tai ką daryti, kad ledai mus džiugintų ir grūdintų, o ne liūdintų ir storintų? Penki patarimai:

1. Perkame ir valgome ledus porcijomis. Kibirėliai, maišeliai, kilograminės dėžutes – blogis. Kaip alkoholio, taip ir skanaus maisto atsargos namuose – pirmas žingsnis į žalingą vartojimą.

2. Renkamės ledus su minimaliu kiekiu priedų, dažiklių ir pridėtinio cukraus. Geriau patiems namuose priberti uogų ar kitokio pagardo. O dar geriau ir ledus patiems gaminti.

3. Vaikams – po dvi porcijas kasdien. Tik prisiminkime, kad ledų porcija – tai maistas, o ne nekaltas užkandis.

4. Vienišas ledų pardavėjas su šaldytuvu saulėtoje gatvėje ar parke karštą vasaros dieną be normalaus vandens šaltinio nebus pats geriausias pasirinkimas palaikyti vietinį verslą, nes po saulės spinduliais ledai tirpsta net šaldytuve, o nuplauti ledų šaukštą be vandens sunku, tad po kelių valandų gera bakterijų veisykla garantuota. Visada įvertinkite higienos sąlygas, bent jau pažiūrėkite, kaip ir kur plaunamas ledų šaukštas.

5. Lepinkite save. Taip, ledai yra puikus ir maistingas produktas, suteikiantis be galo daug laimės. Tereikia tik vieno dalyko – saiko.

Ir prisiminkite, kad geriausias laikas valgyti ledus yra žiema – ledai netirpsta, gleivinės jau būna pripratusios prie šalčio, o kalorijos bus panaudotos šilumai gaminti.

Gražios Jums vasaros ir skanaus atsigaivinimo!

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(6)
(2)
(4)

Komentarai ()