Ežero Senolis - jūs net neatspėsite, kiek laiko šis paprastas rąstas stūkso Oregono Kraterio ežere  ()

Tai - paprastas cūgos rąsto galas. Na, ne toks jau ir paprastas. Šis turi vardą ir yra gausiai lankomas turistų. Kai kurie prie jo ir nardo, kad apžiūrėtų šį negyvą medį. Tačiau kuo jis toks ypatingas?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai - vadinamasis Ežero Senolis (Old Man of the Lake). 61 cm skersmens rąstas, kuris gali išlaikyti ir žmogų, yra neblogai išsilaikęs, nors ir nyksta. Niekas nežino, kas nutiko šiam medžiui. Tiesą sakant, mes net nežinome, kiek laiko Senolis vėsinasi ežero vandenimis. Geologas Josephas S. Dilleris 1902 metais rašė, kad vertikaliai plūduriuojantį rąstą aptiko dar prieš 6 metus. Taigi, Senolis ežere yra bent jau nuo 1896 metų. Skaičiuojama, kad medžiui dabar būtų apie 450 metų, o kada jis nulūžo ar buvo nukirstas - niekas nežino.

Tiesa, Senolis nėra prisitvirtinęs prie dugno - jį galima pastumti. Taigi, jį judina ir ežero bangos - vien per 1938 metus šis rąstas nukeliavo apie 100 kilometrų. Kraterio ežere plaukioja nemažai valčių ir katerių. Jų kapitonai radijo ryšiu vienas kitam praneša apie Senolio buvimo vietą, kad jis nepridarytų bėdų.

Žinoma, dabar būtų galima Senolį ir ištraukti. Galbūt net pasodinti kokiame muziejuje. Tačiau kažin, ar kas nors tam ryšis, mat su Senoliu siejama nemažai prietarų.

Štai 1988 metais, kai buvo tiriamas ežero dugnas, Senolis buvo pririštas vienoje vietoje. Žmonės pasakoja, kad tuomet prasidėjo stiprios audros. Galiausiai, rugpjūčio viduryje pradėjo snigti (tai yra užfiksuotas tiesa, o ne kažkoks išsigalvojimas, bet tai nėra toks jau keistas fenomenas). Taigi, žmonės išlaisvino Senolį ir orai vėl nurimo.

Dabar Ežero Senolis yra turistų traukos objektas. Žmonės su juo fotografuojasi, kartais jį ir paglosto, prašydami sėkmės. Įdomu tai, kad skaidrus Kraterio ežero vanduo leidžia apžiūrėti didžiąją Senolio dalį net nekišant nosies į vandenį. Tačiau narai taip pat dažnai lanko Senolį.

Beje, jis yra ypatingas ir tuo, kad ant jo auga samanos. Šios samanos auga tik ežero dugne ir ant Senolio. Likusioje ežero dalyje jas galima aptikti tik 120 metrų gylyje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(50)
(9)
(41)

Komentarai ()