Jau bandoma suvaldyti situaciją - Rusija skubiai stabdo švilpikų medžioklę  ()

Rusijos sveikatos apsaugos pareigūnai ir policija lankosi netoli Mongolijos sienos esančiuose šalies regionuose, raginant vietos gyventojus nemedžioti švilpikų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tokių veiksmų priežastis - bent pora žmonių kaimyninėje valstybėje pasigavo buboninį marą.

Portalas BBC pranešė, kad Rusijos kalnuotame Altajaus regione tradiciškai kai kurie piemenys medžioja ir valgo švilpikus, nors tai daryti yra uždrausta.

Vakariniame Mongolijos Khovdo regione šiuo metu yra įvestas karantinas. Vienas maro atvejis buvo užfiksuotas ir Kinijoje.

Labai užkrečiamas buboninis maras 14 a. pražudė apie 50 mln. žmonių Afrikoje, Azijoje ir Europoje. Ši bakterinė liga buvo praminta „Juodąja mirtimi“ dėl tamsių pūslių, vadinamų bubonais, kurios nusėdavo aukų kūnus.

Šiomis dienomis laiku nustačius maras yra gan sėkmingai gydomas antibiotikais, tačiau laiku nepastebėjus, sukeltas karščiavimas gali pražudyti sergantįjį per labai trumpą laiką.

Rusijos žiniasklaida pranešė, kad Altajaus regione anksčiau jau yra pasitaikę maro protrūkių ir kad švilpikų mėsos valgymas yra žinomas kaip ligos perdavimo būdas.

Todėl Rusijos maisto ir veterinarijos agentūra Rospotrebnadzor šiuo metu Altajuje yra pradėjusi specialią informacinę kampaniją. Atokiose bendruomenėse yra dalijami lankstinukai ir netoli Mongolijos sienos buvo pasiųsta mobili tyrimų laboratorija. Keliavimas per sieną, išskyrus maisto pervežimą, ir taip šiuo metu yra uždraustas dėl įvesto koronaviruso karantino.

Kaimyninės Rusijos Respublikos Tuvos valdžia irgi perspėjo dėl galimo maro pavojaus ir paskatino nemedžioti švilpikų.

Regiono valdžios pranešime sakoma, kad „bakterijas platina blusos, kurios gyvena graužikų kailyje. Žiurkės ir švilpikų bei kupranugarių mėsa yra pavojinga žmonėms“.

Pasak naujienų agentūros TASS, šiuo metu Mongolijos ligoninėje guli 15-metis vaikinas, kuris suvalgė švilpikų mėsos ir užsikrėtė maru.

Dar 2016 m. Altajuje 10-metis berniukas buvo išgydytas nuo maro, suvalgęs švilpikų mėsos. Jis tuo metu buvo su savo piemeniu seneliu. 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(7)
(1)
(6)

Komentarai ()

Susijusios žymos: