Veterinaro patarimas: jei tikrai mylite savo augintinę - geriau taip nedarykite  ()

Katės ir pienas atrodo tokiais neatskiriamais dalykais kaip ir triušis bei morka. Na, bent jau taip mėginama pavaizduoti animaciniuose filmukuose ar knygutėse vaikams. Bet kad triušiams morkos nėra pats sveikiausias maistas, mes jau išsiaiškinome. O kaip gi katės? Ar jos gali gerti pieną? O gal jis joms taip pat nėra sveika?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nepaisant to, koks skanus pienas būtų jūsų katei, jis kenkia kačių skrandžiui ir virškinimo sistemai. Pasirodo, dauguma kačių netoleruoja laktozės.

Taip, kaip ir žmonės, kai kurios katės negali virškinti laktozės – pieno cukraus, randamo pieno produktuose. Vienintelis laikotarpis, kai katės turi pakankamai fermento laktazės, kad suvirškintų laktozę, yra gimimo metu ir ankstyvuoju gyvenimo metu. Taip yra tam, kad kačiukas galėtų maitintis savo mamos pienu. Vėliau katės organizmas gamina vis mažiau laktazės – dėl ko lakant pieną kyla virškinimo sunkumų.

Veterinarijos sveikatos ekspertas Dr. Gary Richteris sako, kad nors ir kai kurios katės gali toleruoti pieną – ir net iš pažiūros juo mėgaujasi – karvės pienas katėms nėra gerai. Anot jo, katėms nereikia karvės pieno, o potencialios jo sukeliamos problemos nusveria potencialią naudą.

G.Richteris pasakoja, kad kai katė palaka pieno, nesuvirškinta laktozė lieka jos viduriuose, kai įprastai turėtų būti suvirškinta ir patekti į kraujotaką. Be to, dviejų procentų riebumo nenugriebtas karvės pienas į katės mitybą įmaišo didelį kiekį riebalų, kuris nėra sveika. Kadangi katės neturi fermentų, reikalingų karvės pienui suvirškinti, pienas sukelia virškinamojo trakto problemų – sudirgina skrandį, sukelia viduriavimą, vėmimą, katė gali netekti apetito, o vėliau – ir svorio. Taip pat ji jaučia diskomfortą, pilvo skausmą, gali pakisti jos elgesys, ji gali pradėti labiau braižytis.

Vėl gi – visai kaip žmonės, katės neturi problemų virškinant pieną. Nepaisant to, dauguma veterinarų siūlo alternatyvas karvės pienui, kadangi jis nesuteikia jokios maistingos vertės.

G.Richteris pasakoja, kad katei gimus – ir 12 savaičių po gimimo – yra vienintelis laikotarpis jos gyvenime, kai ji turi pakankamai fermentų laktozei suvirškinti. Išdygus dantims, katės nustoja maitintis motinos pienu ir pradeda ėsti įprastą maistą.

O ką katės turėtų gerti vietoje pieno? Gyvūnų maistą gaminančios kompanijos „Solid Gold Pet“ vadybininkė Leasa Greer sako, kad katėms reikia daug vandens. Anot jos, vanduo yra būtinas siekiant skatinti kačių optimalų organų funkcionavimą. Geriausias maistas, siekiant patenkinti katės organizmo vandens poreikį, yra šlapias konservuotas maistas. Katės neretai vengia gerti vandenį, todėl šlapias maistas skardinėse yra puikus būdas palaikyti reikiamą skysčių kiekį katės organizme.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(8)
(10)
(-2)

Komentarai ()