Saugodamiesi uodų galite rimtai prisižaisti: ką su repelentais darote ne taip?  ()

Leisdami laiką gamtoje nuo vabzdžių saugomės įvairiausiais repelentais – specialiais purškalais, kremais nuo uodų bei erkių. Visgi, dermatovenerologė Asta Dumbliauskienė bei vaistininkė Kristina Staivė perspėja, jog repelentai ne tik atbaido vabzdžius, bet gali sukelti ir sveikatos problemų, jei yra naudojami netinkamai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dermatovenerologės, nuosavos odos klinikos įkūrėjos A. Dumbliauskienės teigimu, neteisingai naudojant repelentą – biocidinę medžiagą, skirtą atbaidyti uodams bei erkėms, galima prisižaisti.

„Visų pirma, tokios priemonės yra cheminiai junginiai, kuriuos naudojant neteisingai galima ne juokais pakenkti sveikatai. Tepdami odą, turime būti atsargūs. Privalome įsitikinti, kad nėra žaizdų, odos sudirginimų. Elgiantis neapdairiai, gali atsirasti įvairūs kontaktiniai, iritaciniai dermatitai. Jei oda yra alergiška sudedamosioms repelento medžiagoms, gali atsirasti net alerginis dermatitas“, – perspėjo gydytoja.

Kūną apipurškę repelentu, galime nudegti?

A. Dumbliauskienės teigimu, naudojant repelentus svarbu neužmiršti, kad jie gali sureaguoti su saule: „Karštomis, saulėtomis dienomis purkšti repelentą žinant, kad jis gali sureaguoti su ultravioletiniais spinduliais, nesaugu“.

Nesaugu, anot dermatovenerologės, saulėtą dieną rinktis ir natūralias priemones – eterinius aliejus.

„Eteriniai aliejai stipriai reaguoja su ultravioletiniais spinduliais. Eterinio aliejaus ir saulės derinys gali sukelti net fotoalerginį dermatitą. Tačiau, jei esame pavėsyje, galime juos išbandyti“, – sakė gydytoja.

Visgi, nusprendus rinktis specialius purškalus bei kremus nuo uodų, erkių, dermatovenerologė dėmesį rekomenduoja atkreipti ir į dar keletą dalykų.

„Pirma, reikia įsitikinti, kad priemonė tikrai legali. Repelentas turi turėti atitinkamą ženklą, nurodantį, kad tai yra legali prekė. Taip pat svarbu, jog prekė būtų galiojanti, priemonės buteliukas rankinėje nebūtų užsilikęs nuo užpraeitų metų. Dar aišku, reikia pažiūrėti ir perskaityti instrukciją, žinoti, ar repelentą galima purkšti ant drabužių, ar jį galima tepti, purkšti ant odos. Svarbu žinoti, ar galima su tuo preparatu purkšti plaukus, purkšti aukščiau kaklo – veido sritį“, – sakė A. Dumbliauskienė.

Rekomenduojama rinktis natūralumą

Netgi laikantis visų saugumo priemonių: patikrinus repelento legalumą, galiojimą ir perskaičius vartojimo nurodymus, gydytoja siūlo vaikų iki dviejų metų biocidiniais preparatais netepti.

„Labai svarbu žiūrėti, kad vaikas nesukištų repelentu išpurkštų ar išteptų rankų į burną, rankomis nepatrintų akių.“

Dermatovenerologei A. Dumbliauskienei pritaria ir „Eurovaistinės“ vaistininkė K. Staivė. Anot vaistininkės, būtent dėl šių priežasčių vaikams ir naujagimiams purškalų ar kremų nuo uodų beveik nėra.

„Vaikams nėra saugu naudoti purškiamus ar tepamus preparatus nuo uodų ir erkių, kadangi juos dažniausiai purškiame ant atvirų vietų, labai mažai kas iš gamintojų leidžia purkšti ant drabužių. Kadangi vaikai gali palaižyti ir priliesti pateptą vietą, rekomenduočiau rinktis natūralias priemones, pavyzdžiui arbatmedį, jis sklaido uodus ir nekenkia , – teigė vaistininkė.

– Natūralios priemonės irgi gali būti naudingos, siekiant išvengti uodų įkandimų. Uodai ir erkės ypač nemėgsta gvazdikėlių kvapo. Pravartu turėti citrinkvapių eukaliptų purškalą ir visada nešiotis arbatmedžio aliejaus, kuriuo galima patepti įkandimo vietą. Jeigu norite atbaidyti uodus namų aplinkoje, pasimerkite levandų“.

Kaip teisingai naudoti repelentus?

Jei natūralios priemonės nepadeda ir tenka griebtis chemijos, vaistininkė pataria, prieš ją naudojant, pirma įsitikinti, ar ji nedirgina odos, nekelia alergijos.

„Jeigu nežinote, ar esate alergiškas, rekomenduoju iš pradžių pasitepti mažą kūno vietos dalį, jeigu nepastebėsite išbėrimų, oda neparaudonuos, preparatą naudoti saugu“, – patarė vaistininkė.

Anot vaistininkės, repelentus pavojinga purškiant įkvėpti, nes jie gali suerzinti kvėpavimo takus, tad purkšti derėtų tik didesnėje patalpoje arba lauke: „Nepurškime preparatų uždaroje aplinkoje, prieš vėją, neįkvėpkime jų. Jeigu elgsimės atsakingai, manau, kad suaugusiems repelentai nepakenks“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
Autoriai: Darija Ustilaitė
(3)
(0)
(3)

Komentarai ()