Liepos dangų papuošusi kometa NEOWISE sukasi  ()

Liepos mėnesį nakties danguje net plika akimi galėjome įžiūrėti kometą C/2020 F3 (NEOWISE). Iš Žemės matėsi, ir daugelio nuotraukų taikiniu tapo, kometos uodegos – milijonus kilometrų nusidriekiančios dalelių juostos. Bet daug daugiau apie kometą gali pasakyti jos branduolio bei jį supančio vainiko vaizdai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Praeitą savaitę paskelbta Hubble teleskopo daryta kometos „galvos“ nuotrauka. Tai ryškiausia šiuo teleskopu daryta taip arti Saulės praskriejančios kometos nuotrauka.

O štai kita kometos nuotraukų serija, padaryta Gemini teleskopu Havajuose, rodo, kad kometos branduolys sukasi. Aštuonios nuotraukos, padarytos pusantros valandos laikotarpiu, atskleidžia spirališką kometos vainiką, kuris sukasi pagal laikrodžio rodyklę. Iš šių vaizdų tyrėjai apskaičiavo, kad sukimosi periodas turėtų būti apie 7,5 valandos.

Kometos vainiką sudaro iš branduolio tarsi geizeriai besiveržiantys garai; jei kometa sukasi, kinta ir geizerio kryptis, todėl vainike susidaro spiralinės vijos. Paties geizerio srautas taip pat keičia kometos sukimąsi, bet manoma, kad tai turėtų būti gana silpnas efektas. Kometos suktis ima dėl nevienodo Saulės šviesos atspindėjimo (vadinamas YORP efektas), gravitacinių sąveikų su kitais kūnais, susidūrimų ir skilimų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Konstanta.lt
Konstanta.lt
(11)
(2)
(9)

Komentarai ()

Susijusios žymos: