Amazonės genčių apsauga yra sudėtingas reikalas - čiabuvių ekspertas buvo nušautas strėle  ()

Pareigūnai ir žurnalistas pranešė, kad Brazilijos čiabuvių ekspertas buvo nušautas strėle, kurią greičiausiai paleido izoliuotos genties narys Amazonės atogrąžų miškuose.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Programos, kuria siekiama apsaugoti čiabuvių grupes, turinčias mažai arba išvis neturinčių kontakto su išoriniu pasauliu vadovas 56-erių metų Rieli Franciscato mirė trečiadienį Seringueiraso regione, šiaurinėje Rondonijos valstijoje.

Vyro darbovietė neatskleidžia, kaip jis mirė.

Tačiau liudininkai teigia, kad jis buvo nušautas strėle vykdant genties, vadinamos „Cautario upės izoliuota grupe“, stebėjimus, teigia regione dirbantis fotožurnalistas Gabrielis Uchida.

R.Franciscato lydėjo policijos patrulis, bet kai prasidėjo apšaudymas strėlėmis, visi bėgo slėptis už policijos automobilio – tačiau strėlė pataikė R.Franciscato į krūtinę, teigia liudininkai.

 

Vyras buvo nugabentas į ligoninę, bet netrukus mirė.

Keista, bet gentis iki šiol buvo žinoma kaip taiki grupė, teigia fotožurnalistas.

„Paskutinį kartą regione jie pasirodė birželį. Tąkart buvo didesnė grupė, labai taiki. Prie kažkieno namo jie net paliko dovanas“, – sako G.Uchida.

Tačiau jis pasakoja, kad šįkart buvo tik penki ginkluoti vyrai – kovinė grupė. Anot fotožurnalisto, tai reiškia, kad kažkas nutiko, dėl ko gentainiai dabar siekia keršto.

Tokios grupės kartais pradeda smurtauti – kai nelegalūs kalnakasiai ar brakonieriai įsiveržia į jų žemes.

G.Uchida sako, kad pranešimų apie tokią nelegalią veiklą regione yra.

 

Pirmieji izoliuotų genčių kontaktai su išoriniu pasauliu praeityje dažnai buvo pražūtingi, gentys patirdavo smurtą, niokojančius ligų protrūkius ir originalių socialinių struktūrų suirimą.

Rieli Franciscato vadovavo operacijai, pavadintai „Uru Eu Wau Wau etninės aplinkos apsaugos frontu“, ir kurios misija buvo apsaugoti izoliuotas grupes.

Brazilijos Amazonijoje gyvena mažiausiai 100 izoliuotų genčių – daugiau nei bet kur kitur pasaulyje, skelbia čiabuvių teisių gynimo grupė „Survival International“.

R.Franciscato šioje srityje dirbo daugiau nei tris dešimtmečius, teigia vyro darbovietės atstovai.

Parengta pagal „IFL Science“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(31)
(1)
(30)

Komentarai ()