Ginklų prieš COVID-19 jau yra - naujas vaistas galės būti naudojamas ir gydymui, ir profilaktikai  (7)

Pitsburgo universiteto (JAV) Medicinos mokyklos mokslininkai išskyrė iki šiol mažiausią biologinę molekulę, kuri tiksliai ir galutinai neutralizuoja SARS-CoV-2 virusą, sukeliantį COVID-19 ligą. Ši 10 kartų už pilno dydžio antikūnus mažesnė molekulė buvo naudojama vaisto, pavadinto „Ab8“, kūrimui – vaisto, kurį kovoje su SARS-CoV-2 būtų galima naudoti ir kaip terapinį, ir kaip profilaktinį, skelbia mokslininkai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rugsėjo 14 d. žurnale „Cell“ publikuotame straipsnyje rašoma, kad „Ab8“ pasitvirtino kaip labai efektyvus SARS-CoV-2 infekcijos prevencijos ir gydymo vaistas – bandymuose su pelėmis ir žiurkėnais. Mažas molekulės dydis ne tik padidina difuzijos galimybes audiniuose, dėl ko virusas geriau neutralizuojamas, bet ir leidžia vaistą vartoti kitais būdais – įskaitant ir inhaliacinį. Svarbu tai, kad jis nesijungia su žmogaus ląstelėmis – kas yra ženklas, kad žmonėms jis negalės turėti jokio neigiamo šalutinio poveikio.

„Ab8“ vertinime dalyvavo Šiaurės Karolinos universiteto, Teksaso universiteto Medicinos filialo, taip pat su Britų Kolumbijos ir Saskačevano universiteto mokslininkai.

„Ab8 ne tik turi terapinį potencialą, bet ir gali būti naudojamas siekiant apsaugoti žmones nuo SARS-CoV-2 infekcijos, – sako tyrimo bendraautorius, Pitsburgo universiteto Medicinos mokyklos Užkrečiamųjų ligų skyriaus viršininkas ir daktaras Johnas Mellorsas. – Didesnieji antikūnai veikė prieš kitas infekcines ligas ir buvo gerai toleruojami, kas suteikia vilties, kad tai gali būti veiksmingas gydymas pacientams, sergantiems COVID-19 – ir apsaugant tuos, kurie dar nebuvo užsikrėtę ir neturi imuniteto“.

 

Naujai įkurta ir Pitsburgo universiteto Medicinos mokyklos remiama įmonė „Abound Bio“ gavo licenciją kurti „Ab8“ visame pasaulyje.

Vyriausiasis straipsnio, paskelbtame „Cell“, autorius yra Dimiteris Dimitrovas – Pitsburgo universiteto Antikūnų terapijos centro direktorius, 2003 m. vienas pirmųjų atradęs antikūnus, neutralizuojančius pirmąjį SARS virusą. Vėliau jo komanda atrado stiprius antikūnus nuo daugelio kitų infekcinių ligų – įskaitant MERS, dengės karštligę, Hendros ir Nipah virusų sukeliamas ligas.

Teksaso universiteto Biologinės saugos ir naujų ligų centro mokslininkai išbandė „Ab8“ efektyvumą prieš gyvą SARS-CoV-2 virusą. Net ir esant labai mažai koncentracijai, „Ab8“ visiškai užblokavo viruso patekimą į ląsteles. Turėdami šiuos rezultatus, Šiaurės Karolinos universiteto mokslininkai išbandė skirtingų koncentracijų „Ab8“ su pelėmis, kurios buvo užkrėstos modifikuota SARS-CoV-2 versija.

 

Net ir vartojant mažiausią „Ab8“ dozę, viruso kiekis pelėse sumažėjo 10 kartų – palyginus su vaisto negavusiomis pelėmis.

Kaip įvertino Saskačevano universiteto mokslininkai, „Ab8“ taip pat buvo veiksmingas ir gydant bei užkertant kelią SARS-CoV-2 infekcijai žiurkėnuose.

O naudodamasis sudėtinga elektronine mikroskopija, daktaras Sriramas Subramaniamas ir jo kolegos iš Britų Kolumbijos universiteto atskleidė unikalų būdą, kaip „Ab8“ taip efektyviai neutralizuoja virusą.

„COVID-19 pandemija yra pasaulinis iššūkis, su kuriuo susiduria žmonija, tačiau biomedicinos mokslas ir žmogaus išradingumas greičiausiai jį įveiks, – sako J.Mellorsas. – Mes tikimės, kad mūsų atrasti antikūnai prisidės prie šio triumfo“.

Parengta pagal „SciTech Daily“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(42)
(0)
(42)

Komentarai (7)