Geras seksas ilgina gyvenimą? 495 pacientų tyrimas rodo, kad seksas po širdies smūgio apsaugo nuo staigios mirties - kodėl tai vyksta ir ką verta žinoti kiekvienam  ()

Naujame tyrime nustatyta, kad atnaujinus reguliarų seksualinį aktyvumą po širdies priepuolio, padidėja ilgo gyvenimo tikimybė.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tyrimas paskelbtas medicinos mokslo žurnale „European Journal of Preventive Cardiology“.

Mokslininkai teigia, kad seksas išgyvenusiems širdies priepuolį pailgina gyvenimo trukmę. Ši veikla padeda išgyvenusiems žmonėms save vertinti kaip „sveikus, jaunus ir energingus“, – pranešime spaudai teigė tyrimo autorius, Tel Avivo universiteto profesorius Yariv Gerber.

Sportas ir sveikata

Tyrime vis dėlto atsargiai nurodoma, kad „stiprus fizinis krūvis“, tame tarpe ir seksas, gali sukelti priešingą poveikį ir iš tikrųjų sukelti širdies priepuolį. Tai yra viena iš pagrindinių priežasčių, kodėl žmonės, atsigaunantys po (su seksu nesusijusio) širdies priepuolio, dvejoja grįžti į įprasto seksualinio gyvenimo ritmą. Tačiau profesorius Yariv Gerber pabrėžia, kad reguliariai sportuojantiems neverta būgštauti.

 

Tyrimo komanda išanalizavo 495 seksualiai aktyvius dalyvius, vyresnius nei 65 metų ir hospitalizuotus per pastaruosius porą dešimtmečių nuo 1990-ųjų. Vidutinis dalyvių amžius siekė 53 metus ir 90% jų buvo vyrai.

Tyrime pažymima, kad tiems pacientams, kurie grįžo prie įprasto seksualinio gyvenimo ritmo per šešis mėnesius nuo širdies priepuolio, buvo 35% mažesnė tikimybė greitai numirti nei tiems, kurie susilaikė nuo sekso.

Profesorius Yariv Gerber ir jo komanda pažymėjo, kad pats sekso aktas nebūtinai didina dalyvių sveikatą, tai labiau psichologinis poveikis, susijęs su seksu. Tyrimo dalyviai, grįžę į seksualinio gyvenimo ritmą, jautėsi laimingesni, artimesni antrajai pusei ir pagerino savo fizinę būklę. Juk seksas yra sportas.

„Kita vertus, pacientai, kurie savo sveikatą vertina kaip prastą, rečiau grįžta prie lytinių santykių“, – paaiškino profesorius.

„Jie taip pat gali būti linkę rečiau tikrintis sveikatą vėžio ir kitų prevencijos programų patikrose. Tai gali paaiškinti stiprų atvirkštinį ryšį tarp seksualinės veiklos atnaujinimo ir mirtingumo nuo vėžio, kuris buvo pastebėtas mūsų tyrime".

 

Tyrimo metu iš 495 dalyvių 211 mirė per sekančius 22 metus dėl priežasčių, kurios nėra griežtai susijusios su jų pradiniu širdies priepuoliu, daugelis mirė dėl vėžio.

„Šios išvados turėtų padėti sumažinti pacientų susirūpinimą grįžti prie įprasto seksualinio aktyvumo netrukus po širdies priepuolio“.

Tačiau, jeigu po širdies priepuolio nedrįstate vėl užsiimti seksu, naudinga būtų tiesiog pasivaikšioti su šunimi ar užsiimti kita aktyvesne fizine veikla.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(2)
(0)
(2)

Komentarai ()