NASA į TKS nugabeno $23 milijonus atsiėjusį tualetą - sukurti jį buvo tikras iššūkis (Video)  ()

Tai bus pirmoji nauja tupykla nuo dešimtojo dešimtmečio.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2020-10-02 NASA į TKS nugabeno $23 milijonus atsiėjusį tualetą - sukurti jį buvo tikras iššūkis (Video)  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

NASA išleido $23 milijonus naujam ir patobulintam kosminiam tualetui, skirtą Tarptautinės kosminės stoties įgulai. Naujasis dizainas efektyviau išnaudoja erdvę ir geriau atitinka TKS moterų poreikius.

Sukurti kosminį tualetą sudėtingiau, nei atrodo. Pirmosiose kosmoso misijose tokių patogumų kaip tualetas nebuvo iš viso — astronautas Alanas Shepardas mažą reikalą atliko savo skafandre paleidimo aikštelėje 1961 metais, o paskui būdavo šlapinamasi į prezervatyvą primenančius plastikinius vamzdelius, kurie, sako, nebuvo itin sandarūs ir jau tikrai neatitiko moterų poreikių.

Nuo to laiko inžinieriai sugalvojo kur kas geresnių sprendimų, tačiau vis viena šios problemos sprendimas nėra paprastas. Kadangi TKS nėra gravitacijos, kuri pasirūpintų atliekų kelione tolyn nuo kūno, tualete gravitaciją turi pakeisti kryptingas oro srautas. Naujasis tualeto modelis, pavadintas universalia atliekų tvarkymo sistema (Universal Waste Management System – UWMS), yra 65% lengvesnis ir 40% mažesnis už ankstesnį modelį atliekų surinkimo sistemą (Waste Collection System), kuris dabar naudojama stotyje ir sukurtas praėjusio amžiaus X dešimtmetyje.

 

Naujasis dizaiinas turėtų būti patogesnis astronautėms, sako Melissa McKinley, NASA Pažangių tyrimų sistemų logistikos sumažinimo projekto vadovė. Senajame tualete įgulos nariai galėdavo arba šlapintis, arba tuštintis, tačiau ne tuo pačiu metu; naujasis dizainas pritaikytas atlikti abu šiuos veiksmus kartu, kas įgulos nariams yra neabejotinai patogiau. Nauja sėdynė, nors maža ir atrodo keistokai, irgi sukurta taip, kad būtų patogesnė moterims.

 

Tačiau dizainas turėtų būti patogesnis ir paprastesnis visiems įgulos nariams. Paprastesnį tualetą paprasčiau palaikyti tvarkingą ir patogiau pajungti, tad astronautams lieka daugiau laiko mokslui, dėl ko jie, tiesą sakant, ir yra TKS. Be to, UWMS nėra šlaunų ribotuvų, padedančių naudotojui nesvarumo sąlygomis išlikti vietoje, o vietoje jų – tiesiog pėdų ir rankų laikikliai.

Tačiau net ir naujas tualeto dizainas neišsprendžia atliekų pašalinimo iššūkio — tai sudėtingas procesas, skriejant beveik 400 kilometrų aukštyje virš Žemės. Fekalijos supakuojamos į hermetiškus maišus ir saugomos talpose, o atskridus krovininiam erdvėlaiviui, dauguma sukraunama į jį ir grįžtant į Žemę, sudega įskriejus į atmosferą. Skystos atliekos, arba šlapimas, filtruojamas ir apdorojamas, o paskui vėl panaudojamas TKS. UWMS šį gryninimo procesą patobulina.

 

„Kosminėje stotykje stengiamės pakartoti natūralaus Žemės vandens ciklo elementus ir išgauti vandenį iš oro,” NASA tinklaraštyje paaiškino astronautė Jessica Meir . „O kalbant apie mūsų šlapimą TKS, šiandienos kava yra rytojaus kava!“

Rachael Zisk

(12)
(2)
(10)

Komentarai ()