O ką jūs veikėte būdami 12-os? Šis paauglys sukūrė branduolių sintezės reakciją ir atskleidė, kaip jam tai pavyko bei kas buvo sunkiausia (Video)  ()

Ar prisimenate dvylikametį save? Ką veikėte būdamas tokio amžiaus? Galbūt važinėjote dviračiu miško takais. O galbūt daug laiko praleidote kompiuteriniuose žaidimuose. Žinome vieną - branduolių sintezių jūs nekūrėte.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Branduolinės sintezės reaktoriai nėra tokie jau reti - paaugliai JAV tokiais dažnai bando nustebinti vietinių mokslo mugių teisėjus. Tačiau Jacksono Oswalto pasiekimas vis tiek yra išskirtinis - šis berniukas dar prieš 13-ąjį gimtadienį sugebėjo patekti į Gineso rekordų knygą kaip jauniausias branduolinę sintezę pasiekęs žmogus.

„Man pavyko elektros pagalba sujungti du deuterio atomus, kad jie susijungtų į vieną helio-3 atomą ir paleistų neutroną. Ši reakcija leidžia kaitinti vandenį ir gaminti garus, kurie gali sukti turbiną ir gaminti elektros energiją“, savo pasiektą sintezę aiškino Tenesio valstijoje gyvenantis Oswaltas.

Branduolinė sintezė arba branduolių sąlaja - tai dviejų lengvesnių atomų branduolių susijungimo į vieną didesnį branduolį procesas. Deuteris - tai vienas iš dviejų stabilių vandenilio izotopų. Oswaltas savo reakcijai pasitelkė plazmos metodą. Branduolių sąlaja nuolat vyksta Saulėje, ją galima pasiekti termabranduolinių sprogimų metu arba plazma itin mažame mastelyje, kaip Oswalto atveju. Tai toli gražu nėra toks reaktorius, kokie veikia atominėse elektrinėse - tėvų namuose Oswaltas nevykdė jokių eksperimentų su uranu ar kitokiu branduoliniu kuru ir apie pavojingą radiaciją kalbėti apskritai nėra prasmės.

 

Tiesa, Oswalto tėvai sakė, kad ne kartą dvejojo dėl savo sūnaus projekto, tačiau pats mokslo entuziastas teigia, kad tai buvo susiję su finansavimu - jo kūrinys yra sudarytas iš labai brangių komponentų.

Įdomu tai, kad berniukas pats savo pasiekimo nesureikšmino ir teigė, jog sunkiausia dalis buvo techninė reaktoriaus konstrukcija. Mat reakcijos kamera privalo būti visiškai sandari - mokinys net pusę metų stengėsi užsandarinti tą nelemtą kamerą. Branduolių sąlajai reikia vakuumo, todėl tas sandarumas ir yra toks svarbus. Prie reaktoriaus yra prijungtos dvi vakuumo pompos - didžioji pašalina didžiąją dalį oro, o mažoji, molekulinė, pašalina jo likučius.

 

Tai gal Oswaltas dabar galės gaminti energiją savo tėvų namams? Vėlgi - tikrai ne. Taip, tai yra branduolių sintezės reakcija, tačiau jai sukurti sunaudojama daugiau energijos nei pagaminama. Toks neigiamas efektyvumas šį įrenginį paverčia įdomia demonstracija, o patį Oswaltą - jauniausiu branduolių sąlają pasiekusiu žmogumi. Prieš Oswaltą šis rekordas priklausė 14-mečiui mokiniui.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(11)
(2)
(9)

Komentarai ()