Žavingas padaras: Australijoje atrasta nauja mažyčių mėlynakių šokliavorių rūšis (Foto)  ()

Amanda De George, gyvenanti Naujajame Pietų Velse (Australija) fotoaparatu užfiksavo šį mielą mažylį ir to nesitikėdama prisidėjo prie naujos šokliavorių rūšies atradimo.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šis vos žirnio dydžio naujokas iš tiesų atrodo žavingai. Amanda De George iš pradžių nemanė atradusi naują šokliavorių rūšį. Fotografuodama mėlynakį voriuką tikėjosi dėl jo unikalių savybių lengvai informacijos rasti internete.

Laimei, Viktorijos muziejaus darbuotojas Josephas Schubertas pastebėjo mažylio voro nuotraukas ir iš karto suprato, kad tai dar nedeklaruota rūšis.

„Su kolegomis paskelbėme Jotus rūšies apžvalgą tik pernai, todėl visos šiuo metu žinomos rūšys mano galvoje buvo šviežios“, – „IFLScience“ žurnalistams sakė Schubertas.

 

Kad įsitikintų, ar tai tikrai nauja šokliavorių rūšis, Amandai teko tris mėnesius ieškoti anksčiau nufotografuoto mažylio. Laimei, mėlynakį gražuolį pavyko surasti ir išsiųsti muziejui atpažinti.

Ironiška, bet po dviejų dienų Amanda dar vieną šios rūšies atstovą aptiko savo automobilyje ant priekinio prietaisų skydelio.

Gavęs Amandos siuntinį, Schubertas su džiaugsmu patvirtino, kad tai tikrai nauja Jotus rūšis.

Australijoje iki šiol atrasta ir įvardyta tik 30 procentų visų čia gyvenančių rūšių, todėl tikimybė surasti mokslui nežinomą vorų rūšį yra gana didelė“, – sakė Schubertas.

Šis atradimas tik dar kartą įrodo, koks svarbus gali būti piliečių mokslas. Yra daugybė piliečių mokslo svetainių, į kurias galima įkelti nuotraukas, pvz., „iNaturalist“, jeigu susidurtumėte savo kieme su kažkuo įdomiu ir nematytu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(10)
(0)
(10)

Komentarai ()

Susijusios žymos: