Tai kiek vorų iš tikrųjų suvalgome miegodami? Mokslininkai padėjo tašką seno mito istorijoje  (5)

Prieš keletą metų internete pasklido netikras faktas, jog kiekvienas žmogus per metus miegodamas suvalgo aštuonis vorus. Žmonės, aišku, faktų jau seniai nebetikrina, todėl pasibaisėję dalinosi šiuo mitu internete. Vėliau paaiškėjo, kad jis neturi jokio pagrindo, tačiau žmonės vis tiek mano, kad bent porą vorų per gyvenimą tikriausiai miegodami praryja - juk jų mūsų namuose tiek daug. Tai koks skaičius būtų arčiau tiesos?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Taigi, mes žinome, kad aštuonių vorų mitas tai ir tėra - išsigalvota nesąmonė. Tačiau žinome ir dar kelis faktus: žmonės miega išsižioję, kambaryje dažnai yra daug smulkių vorų, žmogaus įkvėpimas yra pakankamai stiprus įtraukti smulkius voragyvius, jei jie kybo kur nors netoliese. Taigi, atrodo, per gyvenimą tikrai bent kelis vorus miegodami galime praryti.

Biologas, vorų specialistas, Billas Shearas tikina, kad žmonės yra tokie dideli, kad vorams yra tik aplinkos dalis. Panašiai kaip koks akmuo ar medis. Tikriau, dar mažiau įdomi detalė nei koks medis, nes ant medžių bent jau veisiasi kiti vabzdžiai, kai žmonės tuo tarpu yra visiškai švarūs ir ant savęs maisto vorams įprastai neturi.

Shearas taip pat patvirtina ir dar vieną tiesą - mūsų lovose taip pat vorai neturi reikalų. Kambariuose gyvenantys vorai įprastai medžioja skraidančius vabzdžius, kurių lovose, kuriose reguliariai miega žmonės, nėra. Galiausiai, ir drėgnose mūsų burnose vorams nėra ką veikti. Kambaryje ir taip šilta, o į „vėjuotą“ žmogaus burną vorui tiesiog nėra ko lįsti.

Tai kiek vorų per savo gyvenimą suvalgo vidutinis pasaulio gyventojas? Ne tiek jau mažai - Kambodžoje, Kinijoje ir kai kuriose kitose Azijos valstybėse vorai yra laikomi delikatesu. Jų galima įsigyti gatvėse - aliejuje kepti tarantulai parduodami ant pagaliuko, kad būtų galima gardžiuotis šiuo patiekalu tiesiog einant į darbą ar tvarkyti kokių nors reikalų. Tačiau jei kalbėtume apie vorų valgymą miegant, skaičius būtų labai mažas - tam, kad netyčia suvalgytumėte vorą, turi sutapti labai daug neįprastų aplinkybių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(31)
(11)
(20)

Komentarai (5)