Koks maistas labiausiai kenkia širdžiai? 5 produktai, kurių reikėtų vengti ()
Nesveikas maistas kenkia ir širdžiai, ir kraujagyslių sistemai. Klystate, jei manote, kad kenksmingiausi produktai yra kiauliena, lašiniai, ar kiaušiniai. Sužinokite, kas iš tikrųjų mums kenkia labiausiai.
Prisijunk prie technologijos.lt komandos!
Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.
Sudomino? Užpildyk šią anketą!
Cukrus
Kenksmingiausias yra būtent baltasis cukrus, kurį dedame į kavą ar arbatą. Jo būna visuose saldumynuose, kepiniuose ir net paslėpta įvairiuose „nekaltuose“ produktuose. Mat cukrus naudojamas maisto pramonėje kaip konservantas. Nuo šio produkto labai greitai pakyla cukraus kiekis kraujyje.
Angliavandenių būna greitai ir lėtai virškinamų. Pirmųjų mums visai nereikia. Juos organizmas paverčia riebalais. Nuo jų tunkama, išsivysto diabetas, sutrinka medžiagų apykaita, daugėja cholesterolio.
Ką daryti?
- Atsisakyti cukraus ir saldumynų.
- Pakeisti kvietinę duoną į grūdėtą, ruginę.
- Košės, makaronai turi būti iš kietų kviečių. Iš baltų ryžių organizmui maža naudos, verčiau rinktis ruduosius, nevalytus.
- Duonos galima visai atsisakyti. Šiandien ji vartojama tik iš tradicijos.
Druska
Visiškai atsisakyti druskos yra gana sudėtinga, be to, ji yra naudinga organizmui. Sveika druskos norma yra 6 g (nubrauktas arbatinis šaukštelis) per dieną. Ypač druska kenksminga sergantiems hipertonija, rašo portalas „Econet“.
Nesaikingas druskos vartojimas sukelia:
- kardiologines ligas,
- hipertoniją,
- inkstų ligas,
- kalcio įsisavinimo sutrikimus,
- druskų kaupimąsi organizme,
- osteoporozę,
- sąnarių ligas.
Alkoholiniai gėrimai
Dauguma kardiologų laikosi vieningos nuomonės, kad alkoholinius gėrimus galima vartoti tik retai labai saikingai. Ypač kenksmingas organizmui yra alus (ir sunkus maistas prie jo).
Transriebalai
Tai yra visi produktai, į kurių sudėtį įeina konditerinis margarinas“ pramoniniai konditeriniai gaminiai, greitas maistas, pusfabrikačiai. Taip pat patartina vengti keptų ir riebaluose virtų produktų.
Palmių aliejus
Aukštos kokybės palmių aliejus nekenkia organizmui. Bet jis būna brangus, o pigus palmių aliejus dedama į maisto produktus, pavyzdžiui, į liesus pieno produktus kaip alternatyva visaverčiams riebalams.