Koronavirusas gali būti perduotas gerokai lengviau negu galvojote: neišgelbės ir 2 metrų atstumas  ()

JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centrų (CDC) atstovai dabar sako, kad naujasis koronavirusas gali plisti oru lašeliais, kurie aplinkoje išlieka aktyvūs „nuo kelių minučių iki net kelių valandų“. Ir tai galioja net ir žmonėms, kuriuos skiria daugiau nei dviejų metrų atstumas, skelbia npr.org.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

CDC teigimu, virusas SARS-COV-2, sukeliantis COVID-19, lengviausiai plinta tarp artimą kontaktą palaikančių asmenų oro lašeliniu būdu sergančiam asmeniui kosint, čiaudint ar kalbant. Paskelbtose naujose gairėse žinyba pagaliau pripažįsta, kad, esant tam tikroms aplinkybėms, žmones susargdina ir mažesni lašeliai, uždarose menkai ventiliuojamose patalpose išliekantys gana ilgai.

„Kartais infekuotas asmuo giliai kvėpuoja, pavyzdžiui, dainuodamas ar sportuodamas“, – pabrėžia CDC. Tokiais atvejais, anot CDC, yra įrodymų, kad kiekis mažesnių infekcijos lašelių ir dalelių, kurias į aplinką išskiria sergantis asmuo, „pasiekia pakankamą koncentraciją, kad virusas persiduotų kitiems žmonėms“ – net ir esantiems už dviejų metrų. Kai kuriais atvejais, skelbia CDC, viruso perdavimas įvyksta COVID-19 sergančiam asmeniui jau palikus patalpą.

Daug mėnesių nemažai ekspertų, analizuojančių virusų plitimą oro lašeliniu būdu, kalbėjo apie viruso plitimą oru. Rugsėjį ekspertai apsidžiaugė, kai CDC pagaliau atkreipė dėmesį į šią problemą ir paskelbė naujos informacijos, kur teigia, kad aerozoliai – nedidelės ore judančios dalelės, į aplinką iš žmogaus burnos patenkančios jam kalbant, dainuojant, čiaudint, kosint ar tiesiog kvėpuojant – gali būti įprasčiausias naujojo koronaviruso plitimo būdas. Bet po kelių dienų CDC specialistai savo žodžius atsiėmė, pareiškę, kad tai buvo juodraštinė pasiūlymo versija, svetainėje atsidūrusi per klaidą. Naujausioje CDC rekomendacijoje viruso perdavimas oru tiesiai šviesiai įvardijamas kaip „įprastas“.

 

„Smagu pagaliau matyti, jog CDC pripažįsta viruso perdavimo oru vaidmenį“, – teigia Merilando universiteto aerobiologijos ekspertas Donaldas Miltonas, vienas iš laiško, kurį pirmadienį publikavo „Science“, autorių, kuriuo iš valdininkų reikalaujama išsamesnio paaiškinimo apie viruso plitimą oru. Kaip ten bebūtų, CDC ir D. Miltono nuomonė apie tai, kaip toks viruso plitimas vyksta, skiriasi.

Telefonu D. Miltonas ir jo kolegos patikino, kad jų turimi įrodymai patvirtina, jog viruso perdavimas oro lašeliniu būdu greičiausiai yra pagrindinė perdavimo forma – net ir artimo kontakto atveju, kai nuo sergančiojo skiria mažiau nei dviejų metrų atstumas.

„Viruso plitimas oru vyksta įkvepiant ore sklandančių dalelių. Taip nutinka dažniau tais atvejais, kai žmonės nesilaiko saugaus atstumo“, – paaiškina „Virginia Tech“ inžinerijos profesorė Linsey Marr.

 

Taigi, kaip, žinodami šį faktą, galime geriau savimi pasirūpinti? L. Marr ir kiti ekspertai sako, kad žmonės privalo dėvėti apsaugines veido kaukes visose uždarose patalpose, kur yra žmonių ne iš jų namų ūkio – net jeigu ir laikosi dviejų metrų atstumo ir net tose situacijose, kur naudojamas plastiko barjeras. L. Marr sako, kad apsauginės veido kaukės puiki mintis ir lauke, jeigu ketinate ilgai palaikyti kontaktą su žmonėmis ne iš jūsų namų ūkio net ir laikantis dviejų metrų atstumo: „Tai kol kas savotiška prieblandos zona, tad atsargumas labai svarbus“.

Tai taip pat reiškia, kad „itin svarbus yra vėdinimas“, sako „Scripps Institution of Oceangraphy“ chemikė Kimberly Prather. Ji rekomenduoja vėdinti patalpas atidarius duris ir langus, kai įmanoma, organizuoti susibūrimus lauke ir pasirūpinti oro filtrais.

CDC rekomenduoja ir toliau ventiliuoti patalpas, laikytis saugaus atstumo, dėvėti apsauginę veido kaukę ir reguliariai plauti rankas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(12)
(3)
(9)

Komentarai ()