10 taisyklių, kaip produktyviai kalbėtis su covid-disidentais ir sąmokslo teorijų šalininkais: žmogus net nepajus, kad privertėte pakeisti užsispyrusį požiūrį

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Julezas 2020-11-06 22:49
reiks feisbuke rasti koki antivakserinį 5G covydonėrą ir pratraukti pro jo smegenis šitą baikę, patikrinsiu kaip suvirškins
123 2020-11-06 23:23
Covidas yra, vaisto nera. Ir nebus, tik prievartinis "zymejimas" ir anarchija. Kazkada paciam teks virskint savo baikes, uzjauciu.
Nukainotas 2020-11-06 23:44
Kas tau padėtų pakeisti savo požiūrį?
Manobataibuvo2 2020-11-07 02:07
o kam keisti teisingą požiūrį į klaidingą? Jei matai, kad oficiozai varo nelogišką propagandą ir kad to pasekmės katastrofiškos, ir kad visiems dėl to nusispjauti, tai mąstai, kodėl pasaulis išprotėjo? Kai pradedi suprasti atsakymus ir galvoti, ką daryti, ateina koks nors "gudrutis" ir aiškina tau - pakeisk požiūrį. Į ką? Į kvailesnį, nelogišką požiūrį? Žmogus ne taip sukonstruotas. Gal bukesni ir nejaučia skirtumo, bet jei toks bukesnis verčia tave pripažinti akivaizdų melą, tai čia atsiranda tas kognityvinis disonansas, apie kurį straipsnyje ir rašo. O tikėti oficialia propaganda, kai daugybė faktų kalba priešingai - ne tik įžeidimas intelektui. Kaip tu jaustumeis, jei tau kažkas aiškintų, kad tu esi idiotas, nes sniegas yra juodas, o tu sakai , kad baltas?
Manobataibuvo2 2020-11-07 02:09
Pagal tavo komentarą galima drąsiai teigti, kad tu nifiga nerauki kaip tą padaryti ir vargu bau supratai, apie ką čia rašo...
robertasdd 2020-11-07 11:15
Nors straipsnis ir apie covida, bet realiai čia - psichologo pradžiamokslis. Juk jeigu visi bendraujantys būtų pagarbūs vieni su kitais, ir bandytų nuoširdžiai suprasti oponentą, jo logiką ir argumentus, pasaulis būtų daug paprastesnis. O ir karų sumažėtų.
ZeroFM 2020-11-07 12:05
Jei būtų visi klausimai atsakyti tai nekiltų samokslo teorijų o dar padrika betvarkė sistemoje o tokie seime burundukai subines besikąsantys visiškai ni bum bum kaip valstybe valdyt. Okey karantinas ! Išmokos paruoštos visiems kas bus išmesti į prastovas ? Išmokos paruoštos tiems(-oms) ką atleis iš darbo ? Verslui išmokos paruoštos ? Renginių organizatoriams, vedėjams, turizmo veiklai, viežbučiams išmokos ar paruoštos? Šūdažiniasklaida mirgėte mirga nuo gazdinimų ,,karūnos" , KONKREČIAI kiršinama visuomenė kad kiekvienas(-a) kito žmogaus kaip kokio raupsuotojo bijotų
Talkatif 2020-11-07 12:13
Tas juokingas metas, kai acto garintojai spangsta apie sveiką protą : ) Debilui nors kuolą ant galvos tašyk, vis tiek manys, kad 5G atakuoja. Ir dar yra spiečius apmokamų sąmokslų teoretikų.
menten 2020-11-07 13:23
Prirašei visą pastraipą, kokie kiti buki ir tu protingas. 0 faktų ir argumentų - būtent apie tokius žmones straipsnyje ir rašoma. Nors, kaip supratau, kuo žemesnis žmogaus išsilavinimas ir kuo mažiau jis išmano ir turi patirties kažkurioje srityje - tuo protingesnis. Nes kai kurie iš šitų konspiracininkų sakė, kad mokykla "užzombina", universitetai - tik kvailiams. Tai kur tie "nelogiški faktai"? Kiek čia šitie veikėjai bandė reikštis COVID tema - visi "faktai" pasirodė esantys įžūlus melas arba elementarus neišmanymas. Ir čia ne kognityvinis disonansas, čia - https://lt.wikipedia.org/wiki/Daningo-Kriugerio_efektas
vytautas50 2020-11-07 16:38
Monochamus 2020-11-07 18:22
"diskutuoti" su tokiais tikinčiais konspiracijos teorijom ir kitom nesąmonėm tai yra kova su vėjo malūnais. Efektą argumentai ir įrodymai turės nebent jei tokią nesąmonę pasigavo vaikas/paauglys, kuris dar turi per mažai patirties, yra naivus ir nesugeba kritiškai vertinti. Bet jei jau subrendęs žmogus vis dar tiki tokiu mėšlu, tai diskutuoti yra beprasmiška. Esmė yra ta, kad jei žmogus turi proto suprasti tavo argumentus, tai vadinasi ir turės užtektinai proto atskirti tokias nesąmones nuo mokslo - vadinasi tokiam žmogui niekada tokių argumentų ir nereikės O konspiracijos teorijos nėra tik klaidinga informacija - tai lyg virusas, ta informacija turi savo "apsaugos" mechanizmus kaip "atsikirsti" kritikai, turi visokius psichologinius kabliukus, kad su logika nebendraujantys žmones užkabintų. Ta prasme tikėti klaidinga informacija pavyzdžiui, kad "Afrikoje gyvena laukiniai tigrai" nėra tas pats, kas tikėti kita klaidinga informacija - kad "žmogus nebuvo mėnulyje". Pirmu atveju žmogus taip gali manyti, nes tiesiog turi per mažai informacijos, susiformavo nuomonę gal iš kokių nors pletkų, o giliau nesidomėjo. Būtų lengva įrodytų, kad taip nėra, o žmogui tiesa irgi neužgautų jokių idealų ir savigarbos. Tačiau antru atveju yra priešingai: manymas, kad mėnulyje nebuvo žmonių susiformuoja ne dėl to, kad trūktų informacijos (tikrai juk kiekvienas vaikas žino apie apollo11), bet priešingai - taip mano, nes į galvą prisikišo konspiracinio šūdo. O ta konspiracijos teorija yra miela tikėti, nes ja tikintis įsivaizduoja, kad yra protingas ir žino daugiau ("cha cha, visi apgauti, o aš va žinau tiesą"), o jaustis protingam, kai smegenų pajėgumai yra maži, žmogui psichologiškai tikrai svarbu. Viską paaiškina paprastai, tiesiai šviesiai, nereikia gilintis į visokius sudėtingus mokslus - įdėjęs mažai darbo gali jaustis protingesnis už kitus! Ir yra didelė klaida kai žmonės su tokiais tipais bendrauja taip, tarsi jie tikėtų nesąmonėm dėl nežinojimo, įsivaizduodami, kad padės švietimas ir argumentai ir įsivelia į diskusijas mėgindami išaiškinti... Ne dėl nežinojimo jie tiki tokiom nesąmonėm, o dėl to, kad yra visiški debilai... Ai jo, dar prie to pačio paminėsiu, kad pagarbos tokiems irgi nejaučiu.
Monochamus 2020-11-07 18:39
O apie pagarbą, tai kiek pervertinta. Gerbiu tik tuos, kas pagarbos nusipelno - tai tokie žmonės, kuriais žaviuosi, tokie iš kurių galiu kažko pasimokyti, tokie, kurie savo idėjom ar darbais daro kažką gero (ar bent jau nekenkia). O visokius konspiracininkus geriausia ką galiu tai tik toleruoti (t.y. neišvadinti debilais) jei sieja kokie nors nesusiję, pvz darbiniai santykiai. Bet jausti pagarbą žmonėms, kurie prisideda prie viruso plitimo? Antivaxeriams, kurie prikelia jau beveik išnykusias ligas? Ne, niekada.
_alvydas_ 2020-11-07 19:13
Šiaip straipsnis tai aktualus. Bendru atveju uždavynys atrodo labai sudėtingas. Bet šituo kovido atveju jei tokį mintinį eksperimentą padarius: tarkim atsiranda prietaisai kurie nustato nuo ko konkrečiai užsikrėtei. Kaip elgtųsi antikovidininkai, jei būtų galima iš jų išieškoti ligos žalą?
robertasdd 2020-11-07 19:15
Ok mono, pasitaisau, kalbėjau labiau apie toleranciją, negu apie pagarbą. Bet tai mano pastevėjimui didelės esmės nesudaro. Ir pritariu mentenui, paie pastaripos prirašmą ir 0 faktų - mane irgi užknisa nerealiai garsiai rėkiantys, kaip viskas blogai, valdžia bloga, karantinas blogai, veryga debilas ir etc. - ir nieko nesiūlantys. Ir nesugebantys sugalvoti net paklausus ką siūlo.
AAA000 2020-11-07 19:55
o ka tu siulai? siaip resursai nera begaliniai. esme - juos isnaudot protingai. ir rekia ne visi. nedidele dalis tu rekianciu kalba apie pastebetas klaidas ir trukumus. ir labai daznai net labai konstruktyviai. tokie kaip tu nesugeba to suprast, nes issiugde automatine uzsiknisimo reakcija ta prasme konkreciai man tavo reakcija yra aiskiai tipine-sablonine. nu kur aiskiai galima priskirt vyraujanciai bezdzioniu daugumai tipo mazdaug - informacijos srautas pradeda didet - visko neapzioju - man PANIKA. pameciau orientacija info sraute... ijungiau informacijos ignoravimo rezima - tipo einu dabar rekaut ant rekaujanciu ir analizuot rekavimo metodikas. ne apie tave cia? cia beprasmis straipsnis isvis... rekaujantys aplamai nera pavojingi. net jei ju visa minia. ir net jei jie pries tave visi rekia straipnis siulo su tokiais kovot - kazkokia debilams skirta instrukcija eisit vykdyt? jei jus norit poveikio, pirma raskit zmones su resursais. o tada padarykit jiems maksimalu poveiki, kad patraukt i savo puse. arba perimt resursus. o tada ir padarysit pageidaujama poveiki. kazka perkalbinet - cia tera propaganda bezdzionems. kad jos ir toliau butu bezdziones... rekaujancios ir svaistancios savo gyvenimo laika. arba priestaraujancios reksniams, ir irgi svaistancios savo gyvenimo laika - tipo "zinancios teisingaja tiesa" koks skirtumas kokios bezdziones? - nes juk visos svaisto resursa. yra siaip bezdzioniu rusis - resursu sukaupejos. bet svarbiausia vistiek yra tik protingi zmones - kur padaro itaka. o tie kur padaro produktyvia (ilgalaike) itaka visuomenes gerovei ir yra protingiausi visuomenes atstovai. vienetai... ai, dar buna atsitiktiniai itakos padarytojai - sitie irgi ir esmes nevertingi...
HardAxe 2020-11-07 22:23
man patiko viena nuomuonė apie covid. Covid - tai kaip paskola iš žmonijos. Kuo daugiau paimsim, tuo didesnius procentus reikės susimokėti.
TAURAS 2020-11-08 13:09
Manau, nereikia visiems nusiristi i dugna ir pradeti teisti zmones uz tai, jog jie yra zmones. Geriau reiktu mokyti, ar uzjausti.. Visgi nebe viduramziais gyvenam, ar vel gristam prie raganu medziokles? Tiesiog daugiau empatijos ir nereiks galvoti apie krastutinumus..
menten 2020-11-08 14:40
Kas jau tikrai nešvaisto resursų, tai - visažinė beždžionėlė - visų galų ekspertė. Pastoviai ūbauja nuo šakos, kad visi buhalteriai, kubyylius pencijas pavagė, visi aplink beždžionės ir kvailiai!!! Gaila, kad beždžionėlė veidrodžio nemačius
immortallt 2020-11-08 14:47
Šiaip net visi, kurie vadinami žmonės, netempa ant žmonių. Dauguma geriausiu atveju gyvūliai, bet ir pastarieji dažnai elgiasi tiek protingiau, tiek atsakingiau. Demokratija ir žmogaus laisvė šiek tiek išsigimė. Laisvė yra naudojama neatsakingai ir neprisiimant atsakomybės. Laisvės nori visi, ir žino apie jiems priklausančias laisves, bet apie pareigas ir atsakomybes... Jiems užtenka ir laisvės.
Manobataibuvo2 2020-11-10 09:26