Odontologė įspėjo dėl dantų skalavimo skysčių: gali sukelti netikėtą problemą  ()

Kuo toliau, tuo daugiau mūsų gyvenime atsiranda patobulinimų, supaprastėjimų ir technikos. Tačiau ar tikrai visų šių prietaisų, skirtų sveikatos gerinimui ar stebėjimui, mums reikia? Medicinos centro „Northway“ gydytoja odontologė Otilija Matutienė laidoje „Sveiki! su gydytoju V. Morozovu“ papasakojo, ant kokių marketingo kabliukų nereikėtų užkibti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

– Jei užeisime į elektronikos parduotuvę, rasime daugybę elektroninių sveikatos priemonių ir jų atsiranda vis daugiau. Ar tikrai verta juos naudoti?

– Mano nuomone, svarbiausia yra mokėti naudotis paprastu dantų šepetuku. Jei kalbėtume apie elektroninius, ultragarsinius dantų šepetukus, jei pradėsite juos naudoti savo rutinoje, tai nepakenks.

– Bet jie padaro tūkstantį judesių per tą patį laiką, kol mes padarome vieną.

– Šia tema atlikta nemažai mokslinių tyrimų ir jie vieni kitiems prieštarauja. Vieni sako, kad elektrinis dantų šepetukas pagelbės efektyviau pašalinti dantų apnašas, kiti sako, kad visiškai nėra skirtumo, jei žmogus pakankamai įgudęs naudotis paprastu šepetuku.

– Tai iš principo, jei neįsprausime šepetuko ten, kur reikia tinkamu kampu, ar jis vibruos, ar ne, vis tiek nieko nepašalinsime.

– Taip, jūs visiškai teisus.

– Yra vaikiški dantų šepetukai. Sakoma, kad kol vaikas nepradėjo rašyti, tol negali pats valytis dantų.

– Aš laikausi tos nuomonės, kad vaiką reikia pratinti prie asmeninės burnos higienos, rodyti pavyzdį, kad ir tėtis, ir mama valosi dantis ryte ir vakare. Vaiką reikia skatinti valyti dantis pačiam. Būtų idealu, jei vaikas turėtų 2 dantų šepetukus – vieną, kad pats valytų, o kitas skirtas tėvams, kad išvalytų dantis iki galo. Jei vaiką ypač sunku sudominti įprastu dantų šepetuku, galima įsigyti ir elektrinį.

 

– Kaip suprantu, tarp elektrinio ir ultragarsinio dantų šepetuko skirtumo didelio nėra.

– Taip, nėra skirtumo.

– Jei jis per sekundę atlieka daugiau judesių nei mes su ranka, ar tai reiškia, kad mes galime su juo valyti dantis trumpiau?

– Taip, galbūt tas laikas sutrumpėja, bet neženkliai, nes išvis apnašas geriausia šalinti nuo dantenų link danties paviršiaus. O elektrinis šepetukas turi sukamąjį judesį ir jis nėra visiškai idealus apnašų pašalinimui. Manau, laikas neturėtų būti trumpinamas juo naudojantis.

– Yra ir tarpdančių valymas. Jam dabar irgi yra palengvinimas, kai su specialiu prietaisu, irigatoriumi, kuris purškia vandens srovę ir tarsi valo tarpdančius. Tai saugu, sveika ir patogu?

– Tai yra sveika ir naudinga. Tarpdančius reikia valyti, o kokią priemonę pasirinkti geriausia, reikia tartis su savo gydytoju. Vieniems tinka paprastas tarpdančių siūlas, kitiems reikia naudoti tarpdančių šepetėlius, bet reikia, kad jį irgi parinktų gydytojas. Irigatorius irgi ne visiems atvejams tinkamas.

 

– Dar viena naujovė, bent jau man, tai specialūs prietaisai, skirti valyti liežuvį.

– Liežuvio gramdikliai. Jie labai pasiteisina tiems pacientams, kurie turi gilesnes vageles liežuvyje, tada pašalinti tą apnašą yra efektyviau su liežuvio gramdikliu. Aišku, galima naudoti ir paprastą dantų šepetuką. Be to, liežuvio valymas dažnai reikalingas tiems žmonėms, kurie yra rūkantys ar turintys skrandžio problemų. Pas juos apnašų ant liežuvio kaupiasi daugiau.

– Yra ir visokios kapos, kurios pripildomos stebuklingų skysčių, kurie per naktį išvalo mūsų dantis ir padaro juos sveikesnius.

– Tokio stebuklingo prietaiso nėra. Yra skirtingos kapos su skirtingais geliu. Vienos naudojamos dantų balinimui, kai po dantų valymo prieš miegą įsideda kapą su geliu, kad pasiektų šviesesnių dantų rezultatą. Yra ir kitos priemonės, kurios dedamos į tas kapas. Gali būti naudojamos specialios pastos, kurios mažina dantų jautrumą. Tačiau dantis, prieš dedant kapą, reikia išvalyti.

– Kadangi fluoro mums dažniausiai trūksta ir mūsų emalyje fluoras susijungia su kalciu ir padaro tą stabilumą, tai tiesiog paduodamos fluoro tabletės, kurias vartojant gauname gerą rezultatą.

 

– Fluoro tablečių pacientai tikrai patys neturėtų nuspręsti vartoti. Pirmiausia reikėtų kreiptis į gydytoją, kuris įvertins paciento kariesogeninę būklę ir suskaičiuos, kiek iš viso fluoro gaus per parą. Galbūt tablečių net neprireiks, jeigu naudojama dantų pasta, kurioje pakankamas fluoro kiekis, papildomai dar skiriami skalavimo skysčiai. Tačiau jie turėtų būti naudojami dienos metu – ne iškart po valymo, bet tam, kad būtų palaikoma tam tikra fluoro koncentracija visą dieną. Fluoro tabletės skiriamos tada, jie būklė dantų yra tikrai sunki. Be to, fluoras dideliais kiekiais yra toksiškas. Vilniuje mūsų geriamajame vandenyje šios medžiagos yra per mažai. Bet, jei kalbėsime apie Vakarų Lietuvą, ten fluoro koncentracija daug didesnė ir atitinkamai reikia rinktis dantų pastą su mažesniu fluoro kiekiu.

– Paminėjote dantų skalavimą. Labai reklamuojama prekė, dažnai pacientai galvoja, kad paskalaus ir nereikės valyti.

– Ne, taip tikrai nebus. Skalavimo skysčių pasirinkimas yra labai platus – vieni yra su alkoholiu, kiti be jo, vieni tiesiog gaivesniam burnos kvapui, kiti su veikliosiomis medžiagomis, kurios skirtos gydomajam poveikiui pasiekti. Pavyzdžiui, su chlorheksidinu dažnai skiriami žmonėms, kurie po kažkokių chirurginių operacijų, kad būtų sumažintas bakterijų, apnašų kiekis. Aišku, profilaktiškai paskalauti skysčiais su chlorheksidinu verta visiems, bet irgi reikėtų tartis su odontologu ir tuo nepiktnaudžiauti, nes jis gali sukelti didesnę dantų pigmentaciją, dėl kurios dažniau reikės apsilankyti pas dantų higienistą.

 

– Kokį minimalų rinkinį turėtų turėti kiekvienas žmogus savo vonios lentynoje, kad galėtų gerai prižiūrėti dantis?

– Turėtų būti pagrindinis dantų šepetėlis, taip pat labai rekomenduočiau turėti vieno danties šepetėlį, kad, išsivalius su pagrindiniu dantų šepetuku, tas vietas, kurias sunkiau pasiekti, pavyzdžiui, galinius dantis, išsivalyti su vienu danties šepetuku. Prieš dantų valymą idealu būtų išsivalyti dantis su tarpdančių siūlu ar tarpdančių šepetėliais, jei jūsų tarpdančiai dideli, o tik tada valytis dantis. Taip yra geriau, nes vėliau naudojama dantų pasta su fluoru pakliūna į tarpdančius, stabilizuojamas karieso vystymasis. Skalavimo skystį turėti visai verta, jei dienos metu, pavalgius norisi atgauti gaivų burnos kvapą ar pašalinti dalį apnašų. Rekomenduočiau prieš išbandant naujas priemones pasitarti su gydytoju.

– Taigi, nesvarbu, kaip palengvinsime sau gyvenimą, visą laiką svarbiausia yra tų prietaisų naudojimo technika.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
Autoriai: Gabrielė Grinkaitė
(5)
(2)
(3)

Komentarai ()

Susijusios žymos: