Po 800 metų Jupiteris ir Saturnas bus arčiausiai vienas kito - reginį bus galima stebėti iš bet kurios Žemės vietos  (1)

Dangiškosios dujų milžinės Saturnas ir Jupiteris rengia šventinį susitikimą. Tai bus jų glaudžiausias susitikimas per pastaruosius 800 metų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Saturno ir Jupiterio konjunkcija įvyksta kas 20 metų, o gruodžio 21 d. bus ypatinga, nes planetos bus arčiausiai viena kitos per pastaruosius 800 metų. Paskutinį kartą šios planetos taip arti viena kitos buvo 1226 metais.

„Šių dviejų planetų susitikimai yra gana reti, jie vyksta maždaug kas 20 metų, tačiau ši konjunkcija yra išskirtinai reta dėl to, kad planetos bus labai arti viena kitos“, – sakė astronomas Patrickas Hartiganas iš Raiso universiteto (Rice University). „Norėdami pamatyti artimesnį šių objektų, matomų naktiniame danguje, lygiavimąsi, turėtumėte grįžti iki pat 1226 m. kovo 4 d. aušros.“

Reginį bus patogu stebėti namuose turimu teleskopu. Gruodžio 16–25 dienomis planetos pasirodys penktadaliu Mėnulio skersmens, tik 0,1 laipsnio atstumu, o artėjant gruodžio 21 d., jas bus sunku atskirti.

Žinoma, planetos vis dar yra šimtus milijonų kilometrų viena nuo kitos, tačiau naktiniame danguje jos pasirodys kaip ryškus vienas šviesos taškas.

 

„Artimiausio susitikimo vakarą, gruodžio 21 d., jos atrodys kaip dviguba planeta, kurią skiria tik 1/5 pilnaties skersmens“, – sakė profesorius Hartiganas. „Daugumai tą vakarą tame pačiame regėjimo lauke bus matoma kiekviena planeta ir keli jų didžiausi palydovai.“

Dujų milžinės glaudžiai susitinka kas 19,6 metus dėl Jupiterio 11,8 metų ir Saturno 29,5 metų trunkančios kelionės aplink Saulę, sujungiančios juos į mūsų matymo lauką iš Žemės. Kaip minėjo profesorius Hartiganas, paskutinį kartą jos buvo taip arti viena kitos tik viduramžiais, ir jos vėl turės artimą kontaktą tik 2080 m. kovo 15 d.

Iš tikrųjų, pasak Hartigano, per 3000 metų nuo 0 iki 3000 m., tik septyni glaudūs susitikimai buvo ar bus arčiau nei šis, o du iš jų buvo nematomi planetoms esant per arti Saulės.

Per šį gruodžio susitikimą Jupiteris bus ryškesnis. Kai kuriose vietovėse Saulė gali apsunkinti stebėjimą. Kuo arčiau pusiaujo, tuo geresnis vaizdas. Kuo toliau į šiaurę, tuo trumpesnis langas, kad būtų galima pamatyti liniją, kol planetos nuskęsta žemiau horizonto.

 

Geriausias laikas pamatyti Saturno ir Jupiterio konjunkciją, teleskopą nukreipus į vakarus maždaug valandą po saulėlydžio, tačiau planetos bus tokios ryškios, kad bus matomos prieblandoje, o jei dangus bus giedras, jos bus matomos iš bet kurios Žemės vietos.

Galite naudoti tokias svetaines kaip „Stellarium“, kad sužinotumėte, kur ieškoti šių planetų iš ten, kur esate.

Ši planetų konjunkcija gali būti puikus priminimas išeiti į lauką, pažvelgti į dangų ir pagalvoti, koks trumpalaikis iš tikrųjų yra šis momentas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(26)
(2)
(24)

Komentarai (1)

Susijusios žymos: