Vegetariška dieta nėra toks jau geras dalykas? Didžiausios apimties tyrimas atskleidė, kas darosi atsisakius mėsos  ()

Vegetariška dieta turi ir savų minusų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Žmonėms, nevalgantiems mėsos, kyla didesnė kaulų, ypač dubenkaulių, lūžių rizika, rodo didžiausia tokios rizikos tyrimas. Efektas gali būti dėl kalcio ir baltymų trūkumo dietoje, o taip pat dėl to, kad jie paprastai būna plonesni, todėl krentant smūgį sugeria mažiau minkštųjų audinių.

Keli ankstesni tyrimai parodė, kad vegetarų kaulai silpnesni už mėsėdžių, bet nebuvo aišku, ar tai apčiuopiamai padidina lūžių riziką.

Naujasis tyrimas panaudojo ilgai vykstančios EPIC-Oxford studijos, kuri iš pradžių buvo skirta dietos įtakos vėžio atsiradimui tirti, registruojant maždaug 65 000 žmonių JK sveikatą nuo 1993 metų, duomenimis. Tyrime buvo registruojama tipiška žmonių dieta ir pagal ligoninės įrašus sekama sveikatos būklė.

Iki 2010 metų, veganai dubenkaulius susilaužydavo dvigubai dažniau, nei valgantys mėsą, tuo tarpu vegetarams ir pesketarams rizika padidėjo mažiau, maždaug 25%. Veganai – bet ne vegetarai ir pesketarai – taip pat labiau rizikavo patirti kitų kaulų lūžius.

 

Bendras veganų rizikos lygis buvo santykinai mažas, lygus maždaug papildomai 20 papildomų kaulų lūžių 1000 žmonių per 20 metų. Bet lūžių dažnis tikriausiai aukštesnis tarp vyresnių, kurių dubenkauliai lūžta dažniau, nes studijos pradžioje vidutinis dalyvių amžius buvo 45 metai, sako tyrėja Tammy Tong iš Oxfordo universiteto.

Išanalizavus žmonių dietas, paaiškėjo, kad valgantys mėsą suvartojo daugiau kalcio ir baltymų. Kalcis yra svarbus kaulų komponentas, o baltymai padeda pasisavinti kalcį su maistu. „Nebent jeigu naudojami papildus, menkai tikėtina, kad veganai su maistu gauna pakankamai kalcio,” sako Tong.

Bet gali būti, kad veganiškos dietos besilaikantys dabar, kalcio gauna daugiau. „Dešimtajame dešimtmetyje augaliniame piene kalcio būdavo dedama mažiau,” pažymio ji.

Heather Russell, JK Veganų bendrijos dietologė, sako: „Tikrai įmanoma savo kaulais rūpintis ir laikantis gerai suplanuotos veganiškos dietos, bet norint pasirinkti sveikai, žmonėms reikia informacijos.”

Tos pačios žmonių grupės tyrimas anksčiau parodė, kad vegetarizmas vėžio riziką sumažina 10 procentų po 15 metų, ir apie 20 procentų sumažina širdies ligų riziką, bet taip pat 20 procentų padidina insulto riziką.

Clare Wilson
www.newscientist.com

Žurnalo nuoroda:BMC Medicine, DOI: 10.1186/s12916-020-01815-3

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(15)
(10)
(5)

Komentarai ()