Narai Baltijos jūros dugne aptiko ypatingą radinį - legendinę nacių kodų mašina bus galima pamatyti gyvai (Video)  ()

Vokiečių narai, neseniai iš Baltijos jūros dugno ištraukę žymųjį nacių šifravimo aparatą „Enigma“, penktadienį perdavė retą radinį muziejaus restauratoriams.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Legendinė kodų mašina buvo atrasta praėjusį mėnesį, ieškant apleistų žvejybos tinklų Geltingo įlankoje, šiaurės rytų Vokietijoje.

„Kolega priplaukė ir pasakė: ten yra tinklas su sena rašomąja mašinėle“, – naujienų agentūrai DPA sakė pagrindinis naras Florianas Huberis.

Tačiau komanda greitai suprato, kad visiškai atsitiktinai aptiko svarbų istorinį daiktą – ir įspėjo valdžią.

Vokietijos Šlėzvigo-Holšteino regiono valstybinės archeologijos tarnybos vadovas Ulfas Ickerodtas teigė, kad mašiną restauruos regiono archeologijos muziejaus ekspertai.

Subtilus procesas, įskaitant kruopštų nudruskinimo procesą po septynerių dešimtmečių, praleistų Baltijos jūros dugne, užtruks apie metus, sakė jis.

 

Po to „Enigma“ bus eksponuojama muziejuje.

Karinio jūrų laivyno istorikas Jannas Wittas iš Vokietijos karinių jūrų pajėgų asociacijos DPA sakė manantis, kad mašina paskutinėmis karo dienomis buvo išmesta iš Vokietijos karo laivo.

Jo manymu, kur kas mažiau tikėtina, kad ji buvo išmesta iš povandeninio laivo - nes rastojoje buvo trys rotoriai, o Adolfo Hitlerio „U-botai“ naudojo sudėtingesnes keturių rotorių „Enigma“ mašinas.

Sąjungininkų pajėgos nenuilstamai stengėsi iššifruoti „Enigma“ kuriamus kodus, kurie buvo keičiami kas 24 valandas.

 

Didžiosios Britanijos matematikas Alanas Turingas, laikomas šiuolaikinės kompiuterijos tėvu, vadovavo britų vadinamajai „Blečlio parko“ komandai, kuri 1941 m. perlaužė kodą.

Proveržis padėjo sąjungininkams iššifruoti svarbiausius radijo pranešimus apie Vokietijos karinių dalinių judėjimus. Istorikai mano, kad tai sutrumpino karą maždaug dvejais metais.

Visa ši istorija 2014 m. buvo paversta filmu „The Imitation Game“, kuriame A.Turingo vaidmenį atliko „Oskarui“ nominuotas britų aktorius Benedictas Cumberbatchas.

Parengta pagal „Science Alert“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(9)
(1)
(8)

Komentarai ()