Paskelbė duomenis, kada po paskiepijimo pradeda veikti „Pfizer“ vakcina ir kokie jos galimi šalutiniai efektai  (78)

Remiantis naujais JAV maisto ir vaistų administracijos (FDA) dokumentais, naujoji „Pfizer“/„BioNTech“ vakcina nuo COVID-19 pradeda apsaugoti žmones praėjus vos 10 dienų nuo pirmosios dozės.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šie dokumentai buvo paskelbti antradienį, likus dviem dienoms iki FDA vakcinos patariamosios grupės posėdžio, kuriame ketvirtadienį bus balsuojama dėl rekomendacijos patvirtinti vakciną JAV.

FDA išanalizavo „Pfizer“/“BioNTech“ trečiosios fazės klinikinių tyrimų duomenis – tyrimų, kuriuose dalyvavo apie 44 000 žmonių Jungtinėse Valstijose, Brazilijoje, Argentinoje, Vokietijoje ir Turkijoje, ir iš kurių maždaug pusė gavo vakciną, o kita pusė – placebą. Abi grupės gavo dvi injekcijas, su 21 dienos pertrauka.

Praėjus maždaug 10 dienų po pirmosios dozės, pastebimai sumažėjo naujų COVID-19 atvejų tikrosios vakcinos grupėje – palyginus su placebo grupe. Tai rodo, kad net viena dozė suteikia tam tikrą apsaugą, sakoma pranešime. Tačiau mokslininkai nežino, kiek laiko truks vienos dozės suteikiama apsauga, todėl žmonėms vis tiek bus svarbu gauti skiepą du kartus, rašo „The New York Times“.

Apibendrinant, vakcina buvo veiksminga 52 proc. po pirmosios dozės ir 95 proc. po antrosios, sakoma pranešime.

Tuo tarpu 90 metų moteris Jungtinėje Karalystėje jau tapo pirmuoju asmeniu, gavusiu „Pfizer“/„BioNTech“ vakciną ne klinikinio tyrimo metu.

 

Naujieji dokumentai taip pat pateikia daugiau informacijos apie šalutinį vakcinos poveikį. FDA ekspertai teigė, kad nėra jokių specifinių saugumo problemų, kurios trukdytų sveikatos apsaugos pareigūnams išduoti skubų vakcinos naudojimo leidimą.

Apie 84 proc. dalyvių pranešė apie skausmą injekcijos vietoje; 63 proc. – nuovargį; 55 proc. – galvos skausmą, 38 proc. – raumenų skausmą; 32 proc. – šaltkrėtį, 23proc. pranešė apie sąnarių skausmus ir 14 proc. – apie karščiavimą. Šie šalutiniai poveikiai buvo dažnesni po antrosios dozės, nei po pirmosios. Tačiau šalutiniai poveikiai buvo trumpalaikiai, truko apie vieną – dvi dienas, skelbia „The Times“.

Taip pat buvo pateikta keletas pasiūlymų, kad vakcina būtų naudinga ir žmonėms, jau persirgusiems COVID-19. Tai galimai sumažintų jų reinfekcijos galimybes – tačiau norint šiuo klausimu turėti mokslines išvadas, dar reikia daugiau duomenų.

FDA patariamoji grupė renkasi ketvirtadienį (gruodžio 10 d.), po ko FDA galėtų paskelbti leidimą naudoti „Pfizer“/“BioNTech“ JAV per kelias dienas, praneša CNBC.

Mirtys neturi įtakos

 

JAV maisto ir vaistų administracija taip pat atskleidė, kad per paskutinįjį „Pfizer“ vakcinos COVID-19 bandymo etapą mirė 6 žmonės.

Tačiau teigiama, kad mirtys nekelia jokių naujų saugumo problemų ar klausimų apie vakcinos veiksmingumą – nes panašūs reiškiniai vyksta ir visoje likusioje populiacijoje.

Dokumentai atskleidė, kad tyrimo metu mirė du eksperimentinę vakciną gavę žmonės. Kiti keturi kiti mirę vartojo placebą. Iš viso trečiojoje vakcinos bandymų fazėje dalyvavo 44 000 pacientų.

„Visos mirtys atitinka bendrą mirčių santykį tokio amžiaus grupėje“, – sakoma pranešime.

Tačiau FDA neturi pakankamai duomenų, kad būtų galima padaryti išvadą, kiek vakcina yra saugi vaikams iki 16 metų, nėščioms moterims ir žmonėms, kurių imuninė sistema yra pažeista, rašo „The New Daily“.

Parengta pagal „Live Science“ ir „The New Daily“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(30)
(5)
(25)

Komentarai (78)