Vartojimo šventė - kas yra Diderot efektas ir kaip suvaldyti savo norą pirkti tai, ko jums nereikia?  (5)

Žymus prancūzų filosofas Denis Diderot beveik visą savo gyvenimą gyveno skurde, tačiau viskas pasikeitė 1765 metais.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tuo metu D.Diderot buvo 52 metai, o jo dukra ketino ištekėti, tačiau vyras nebuvo finansiškai pajėgus savo dukrai sukaupti kraitį. Nepaisant to, kad buvo neturtingas, D.Diderot buvo žymus tuo, kad buvo išsamiausios to meto enciklopedijos „Encyclopedie“ bendraautorius.

Kai Rusijos imperatorė Jekaterina II išgirdo apie filosofo finansines problemas, ji pasiūlė nupirkti jo biblioteką už 1000 svarų sterlingų (kas šiais laikais būtų apie 150 000 eurų). Staiga D.Diderot įgijo nemažą pinigų sumą.

Diderot efektas

Po sėkmingo sandorio filosofas įsigijo naują raudoną chalatą. Būtent tuomet viskas pakrypo bloga linkme.

D.Diderot raudonas chalatas buvo gražus. Jis buvo toks gražus, kad vyras netrukus pastebėjo, kas visiškai nederėjo su skurdžia aplinka. Jo žodžiais tariant, „nebuvo jokios koordinacijos, jokios vienybės, jokio grožio“ tarp chalato ir kitų daiktų. Netrukus filosofas pajuto poreikį įsigyti naujų daiktų, kurie grožiu prilygtų naujajam chalatui.

Seną kilimą jis pakeitė nauju iš Damasko. Namus papuošė gražiomis skulptūromis bei geresniu virtuviniu stalu. Vyras nusipirko naują veidrodį, o seną šiaudinę kėdę pakeitė nauja odine.

Tokie atsakomieji pirkimai tapo žinomi „Diderot efekto“ pavadinimu.

 

 

Diderot efektas reiškia, kad įsigijus naują daiktą, sukuriama vartojimo spiralė, kuri įsuka į naujų pirkinių pirkimą. Dėl šios priežasties mes imame pirkti daiktus, kurių mums seniau nereikėjo – kad jaustumėmės laimingi ar pilnaverčiai.

Kodėl norime dalykų, kurių mums nereikia?

Diderot efektą galima pastebėti daugelyje gyvenimo sričių:

  • Nusipirkus naują suknelę, užsimanote nusipirkti naujus batus ir auskarus, kurie derėtų prie naujosios suknelės.
  • Nupirkus vaikui lėlę, netrukus sužinote, kad lėlėms egzistuoja daugiau priedų nei kada nors manėte
  • Nusiperkate naują sofą, tačiau staiga imate kvestionuoti kitus baldus – užsimanote atsikratyti senomis kėdėmis, stalu ar kilimu ir pakeisti juos naujais atitikmenimis. Gyvenimas turi natūralią tendenciją vis labiau užsipildyti. Mes retai kada norime prastesnių daiktų, kažko atsikratyti neįsigyjant naujo atitikmens – ar kažką supaprastinti. Mūsų natūralus polinkis yra įgyti, pagerinti, papildyti.

Sociologijos profesorė Juliet Schor sako, kad „spaudimas pagerinti mūsų daiktus yra vienkryptis, kylantis į viršų“.

Diderot efekto pažabojimas

Diderot efektas sako, kad mūsų gyvenime reikia vis daugiau ir geresnių daiktų – todėl būtina suprasti, kaip susitelkti ties daiktais, kurie mums iš tiesų yra reikalingi.

 

 

Sumažinkite pagundų skaičių. Beveik kiekvieną įprotį sukelia kokie nors užuomina. Vienas greičiausių būdų sumažinti Diderot efekto poveikį yra vengti pagundų, kurios jį sukelia. Atsisakykite komercinių elektroninių laiškų. Atmeskite komercinius skambučius. Susitikite su draugais ne prekybos centre, o parke. Blokuokite mėgstamiausias elektronines parduotuves.

Pirkite daiktus, kurie atitinka dabartinį garderobą. Kaskart perkant kažką naujo nebūtina pradėti nuo nulio. Kai perkate naujus rūbus, žiūrėkite, kad jie atitiktų dabartinį jūsų garderobą.

Nusistatykite ribas. Gyvenkite saikingai suvaržytą gyvenimą – sukurdami ribas, kurių laikysitės.

Išlaikykite balansą. Kai kaskart nusiperkate kažką naujo, kažko ir atsikratykite. Nusipirkote naują televizorių? Senąjį atiduokite ar išmeskite – o ne perkelkite jį į kitą kambarį. Svarbiausia yra neleisti daiktams kauptis. Visuomet turėkite tik tuos daiktus, kurie jums neša laimę.

Bent mėnesį nieko nepirkite. Neleiskite sau pirkti nei vieno naujo daikto, bent vieną mėnesį. Jeigu prireikė staiga nupjauti žolę, nepirkite žoliapjovės, o pabandykite pasiskolinti ją iš kaimyno. Jei reikia naujų marškinių, įsigykite juos iš pigesnių drabužių parduotuvės. Kuo labiau save varžome, tuo išradingesni tampame.

 

 

Apribokite savo norus. Niekada nenustosite norėję vis kažko naujo. Visuomet galima kažką pagerinti. Turite „Honda“ automobilį? Tikriausiai norėtumėte važinėtis prabangesnės klasės „Mercedes“. Jau turite „Mercedes“? Tikriausiai norėtumėte turėti „Bentley“. Turite „Bentley“? Tikriausiai jį norėtumėte pakeisti „Ferrari“. Suvokite, kad norėjimas tėra alternatyva, kurią jums siūlo protas – tačiau tai nėra įsakymas, kurį būtina vykdyti.

Kaip atsikratyti vartotojiškumo?

Mūsų natūrali tendencija yra vartoti daugiau, o ne mažiau. Ėmęsi ryžtingų veiksmų, galime sumažinti besaikį vartojimą – ir pagerinti savo gyvenimus. Tikslas nėra sumažinti viską iki minimumo – o viską optimizuoti. Kaip buvo pasakęs D. Diderot, „tegul mano pavyzdys suteikia jums pamoką. Skurdas turi savų laisvių. Turtai turi savo suvaržymų“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(12)
(3)
(9)

Komentarai (5)