Rastas naujas ginklas prieš gripo virusą – veikia itin veiksmingai ir neturi šalutinio poveikio  ()

Kovoti su gripo virusu yra labai keblu. Dėl kasmet mutuojančio viruso, vakcinas tenka modifikuoti, atsiranda viruso atsparumas kai kuriems vaistams. Tačiau pasiektas naujas gydymo metodas teikia vilčių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dabartiniai antivirusiniai vaistai, tokie kaip oseltamiviras (arba Tamiflu), veikia užpuldami virusą, kai jis jau yra šeimininko ląstelėje, ir nutraukdami jo gebėjimą daugintis ir plisti.

Problema ta, kad vaistas turi labai trumpą laiką pradėti veiksmingai veikti – palaukus daugiau nei 36 valandas po užsikrėtimo, vaisto veiksmingumas drastiškai mažėja. Be to, virusai gali tapti atsparūs vaistams juos plačiai naudojant.

Naujame tyrime Lozanos politechnikos instituto (EPFL) komanda nusprendė sukurti alternatyvą, kuri idealiu atveju būtų veiksminga įvairiems sezoniniams gripo štamams ir nesukeltų sunkaus šalutinio poveikio pacientams. Tyrėjai modifikavo cukraus molekulę taip, kad ji imituotų žmogaus ląstelės membraną, kuri privilioja gripo virusą prie jos prisijungti.

„Tam kad antivirusiniai vaistai iš tikrųjų veiktų, jie turi būti virucidiniai, tai yra, jie turi negrįžtamai slopinti virusų užkrečiamumą“, - sako tyrimo vadovas Francsco Stellacci. „Kai virusas yra prikibęs prie mūsų molekulės, ji toje vietoje sukelia spaudimą ir virusą sunaikina. Ir šis mechanizmas yra negrįžtamas“.

 

Komanda išbandė savo molekules nuo kelių žmogaus ir paukščių gripo padermių, atlikdama pelių tyrimus ir laboratorinių ląstelių kultūras. Per pirmąsias 24 infekcijos valandas molekulės buvo pastoviai veiksmingos, o tai, pasak komandos, gali reikšti, kad ji žmonėms veikia ilgiau nei 36 valandas.

Kito tyrimo metu molekulės buvo gautos praėjus 24 valandoms po užkrėtimo, todėl šių pelių išgyvenamumas buvo 90 proc. Palyginimui, nė vienas iš gyvūnų neišgyveno vartodamas placebą ar oseltamivirą.

 

Mokslininkai mano, kad šis metodas gali padėti sukurti naujus antivirusinius vaistus, kurie yra veiksmingi prieš įvairiausius gripo virusus. Tai padėtų išspręsti vieną iš pagrindinių ligos gydymo uždavinių: kaip greitai jis mutuoja kiekvienais metais, reikalaujant atnaujintų vakcinų, kurių sėkmės rodikliai dažnai skiriasi.

Žinoma, šiame etape gydymas buvo išbandytas tik pelėse ir laboratorinių ląstelių kultūrose, todėl nėra jokios garantijos, kad rezultatai bus teigiami ir žmonėms. Tuo tarpu kiti nauji antivirusiniai vaistai sparčiai progresuoja, pavyzdžiui, baloksaviro marboksilas, kuriam 2018 m. buvo suteiktas FDA patvirtinimas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(22)
(4)
(18)

Komentarai ()