3000 metų senumo „Romeo ir Džuljeta“ vis dar saugo savo paslaptis  ()

Prieš daugiau nei 3000 metų biblinėje vietoje Betsaidoje (Izraelyje) buvo palaidota pora – gulintys glėbyje, kai jaunuolio ranka buvo uždėta taip, tarsi jis laikytų apkabinęs merginą. Palaikus atradę archeologai praminė juos „Romeo ir Džuljeta“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Archeologai mano, kad abu asmenys mirė tuo pačiu metu – nors jie nėra tikri, kas nulėmė jų mirtį, sako Betsaidos tyrimų projekto direktorius ir Nebraskos Omahos universiteto religijos studijų profesorius Rami Aravas.

„Labai, labai retai aptinkamos tokios poros“, – spalio pabaigoje Niujorko universiteto ir Izraelio senienų tarnybos surengtoje virtualioje archeologijos konferencijoje sakė mokslininkas.

Išnagrinėję griaučius, mokslininkai nustatė, kad vaikinas mirė vėlyvoje paauglystėje, o mergina – ankstyvoje paauglystėje ar dar net ir jaunesniame amžiuje. „Matyt, jie mirė tuo pačiu metu arba bent jau buvo palaidoti tuo pačiu metu, kol jų kūnai dar buvo nesuirę, – portalui „Live Science“ pasakoja R.Aravas. – Ant griaučių nelikę jokių traumų pėdsakų. Nežinome, dėl ko jie mirė“.

 

Nepaisant intymios poros palaidojimo padėties, archeologai negali būti tikri, kad tai buvo romantiškais santykiais susieta pora, sako profesorius, pažymėdamas, kad palaidojimo pozą parinko tie, kas surengė pačias laidotuves. „Tokią pozą parinko žmonės, kurie juos palaidojo. Galbūt jie žinojo poros istoriją“, – svarsto mokslininkas.

Kas jie buvo?

„Kape nerasta jokių įkapių“, – teigia R.Aravas. Taigi, jis ir jo kolegos nežino, ar du asmenys buvo elitiniai visuomenės nariai, ar iš kuklesnės aplinkos.

Iš archeologinių liekanų ir išlikusios istorinės informacijos archeologai gali pasakyti, kad tuo metu, kai pora gyveno, Betsaidoje gyveno aramėjai, sako archeologas. „Mėnulio dievas jiems buvo galbūt svarbus dievas, nes mes [prie Betsaidos] atradome dvi stelas su mėnulio dievo atvaizdu“, – pastebi mokslininkas.

 

Žino, kad Betsaida buvo Gešuro sostinė – karalystės, keletą kartų paminėta hebrajų Biblijoje, teigia R.Aravas. Biblijoje pasakojama, kad Gešuras kartais konfliktuodavo su Izraeliu.

Norėdami daugiau sužinoti apie palaidotąją porą, mokslininkai norėtų ištirti abiejų asmenų DNR – bet tokiam tyrimui dabar trūksta lėšų.

Kasinėjimai Betsaidoje tęsiasi nuo 1987 m., o poros palaikai buvo rasti maždaug prieš 10 metų, sako R.Aravas ir priduria, kad tai yra seniausi griaučiai, kuriuos tyrimų grupė rado toje vietoje.

Parengta pagal „Live Science“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(7)
(1)
(6)

Komentarai ()