Pirmą kartą aptikta egzoplanetos pašvaistė - signalas sklinda būtent iš šios sistemos  ()

Vienas tikrai natūralus radijo signalas, skleidžiamas planetų, yra pašvaistės. Saulės sistemoje puikiai žinome Žemės pašvaistes, taip pat jos švyti Jupiteryje ir kitose didžiosiose planetose.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dabar, atrodo, pirmą kartą aptikta egzoplanetos pašvaistė.

Ištyrę trijų žinomų egzoplanetų sistemų – Vėžio 55, Andromedos Niu bei Jaučiaganio Tau – radijo spinduliuotę, pastarojoje tyrėjai aptiko apskritimiškai poliarizuotos radijo spinduliuotės signalą. 14-21 megaherco ruože signalas yra stiprus ir žybsintis, o 21-30 megaherco – kiek silpnesnis ir lėtai kintantis. Panašu, kad signalas yra tikras – sklinda nuolatos ir tikrai iš tos sistemos.

 

Nors kol kas neįmanoma tiksliau lokalizuoti signalo šaltinio, labiausiai tikėtina, kad tai yra Jaučiaganio Tau b planetos pašvaistė. Pagal spinduliuotės intensyvumą apskaičiuotas planetos magnetinio lauko stiprumas gerai atitinka planetų struktūros modelių prognozę.

 

Tikimasi, kad planetų pašvaisčių tyrimai padės geriau suprasti ir jų struktūrą, ir jose vykstančius procesus, tokius kaip dujų maišymasis ir atmosferos judėjimas.

Panašus, tik mažiau statistiškai reikšmingas, signalas aptiktas ir Andromedos Niu sistemoje, o Vėžio 55 neaptikta jokio signalo.

Tyrimo rezultatai arXiv.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Konstanta.lt
Konstanta.lt
(9)
(2)
(7)

Komentarai ()

Susijusios žymos: