Skrydis į Mėnulį atidedamas? Beveik neabejojama, kokių veiksmų imsis naujasis JAV prezidentas Joe Bidenas  (1)

Sausio 20 dieną bus inauguruotas naujasis JAV prezidentas Joe Bidenas. Prezidento pasikeitimas JAV paprastai reiškia ir pokyčius įvairių valstybės institucijų politikoje. Ne išimtis ir NASA. Anksčiau skirtingos administracijos vis keisdavo NASA prioritetus, kur skraidinti žmones: Bushas kalbėjo apie Mėnulį, Obama – apie Marsą, Trumpas – vėl apie Mėnulį. Būtent Trumpo administracija oficialiai paskelbė apie Artemis programą, kurios iškeltas tikslas – vėl nuskraidinti žmones į Mėnulį iki 2024 metų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jau kurį laiką ekspertai kalba, kad ši data atrodo gana nerealistiška; ji buvo parinkta labiau dėl politinių, o ne dėl mokslinių priežasčių.

Dabar jau beveik neabejojama, kad Bidenas žmonių nusileidimo datą pavėlins bent keletu metų. Tiesa, kartu pabrėžiama, jog pati Artemis programa, kaip ir su ja susiję Space Launch System raketos bei Orion įgulos kapsulės vystymo darbai tikrai nebus nutraukti.

Nors pats prezidentas dar nepasakė nieko konkretaus apie planus NASA atžvilgiu, jo partijos rinkiminėje programoje buvo nurodyta žmonių skrydžių į kosmosą svarba, taip pat pabrėžiama, kad Mėnulis yra tik žingsnis žmonių kelyje toliau – į Marsą. Taigi gali būti, kad Artemis taps pirmuoju ilgesnės kosmoso tyrimų programos etapu.

Nukėlus Artemis tikslus keletu metų į ateitį, NASA galės kitaip perskirstyti biudžetą, jame turėtų atsirasti lėšų Žemės stebėjimų programos plėtojimui. Šis NASA darbų komponentas buvo gerokai apribotas Trumpo kadencijos metu, o Bidenas bei Demokratų partija kaip tik iškėlė klimato kaitos tyrimus ir mažinimą kaip vieną prioritetų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Konstanta.lt
Konstanta.lt
(20)
(5)
(15)

Komentarai (1)

Susijusios žymos: