Tikras artefaktų lobynas: čia narai atranda ir 66 mln. metų amžiaus radinių (Video)  ()

Senovinių ryklių dantys, gauruotųjų raganosių, mamutų ir kitų išnykusių gyvūnų kaulai – tokie artefaktai vilioja Rusijos paleontologus į ledu padengtą Tobolo upę, esančią maždaug už dviejų tūkstančių kilometrų į rytus nuo Maskvos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Beveik du dešimtmečius mokslininkai bendradarbiauja su narais ir ieško fosilijų Kurgano miesto apylinkėse. Paieškos vyksta trijų metrų gylyje, o oro temperatūra nukrinta iki –20 ar net –25 laipsnių šalčio.

Žiema taip pat labiau tinka narams, nes upės vandens lygis nusenka, sulėtėja srovė, pridūrė J. Makarovas. Fosilijų gausa pasižymintį maždaug kilometro ilgio upės ruožą narai atrado 2004-aisiais. Jie jį vadina unikalia senovinių kaulų sankaupa. Mokslininkų teigimu, kiekvienais metais upės vanduo atidengia naują suakmenėjusių iškasenų sluoksnį.

 

Radinių geologiniai periodai labai įvairūs: nuo 66 mln. metų iki 11,7 tūkst. metų prieš mūsų erą.

Seniau šioje vietovėje telkšojo maždaug prieš 80 tūkst. metų susiformavęs Vakarų Sibiro ledyninis ežeras. Šis faktas paaiškina, kodėl narai dažnai randa senovinių žuvų kaulų ir dantų. Taip pat jie aptinka senovinių jaučių, arklių ir liūtų kaulų ir kaukolių bei įrankių, kuriuos greičiausiai naudojo ankstyvieji žmonės.

 

Šių metų radiniai tradiciškai bus perduoti vietos muziejams, bet prieš tai juos ištirs Rusijos mokslų akademijos darbuotojai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(15)
(0)
(15)

Komentarai ()