Kosmose nėra viršaus ir apačios - naujas tyrimas primena, kad astronautai netenka svarbaus orientyro  ()

„Nepamirškite, priešininkų vartai – apačioje!“ sakė Enderis ir taip padėjo savo komandai laimėti žaidimą nesvarumo būklėje. Iš tiesų, esant mikrogravitacijoje, sąvokos „viršus“ ir „apačia“ tampa neapibrėžtos. Visgi mūsų organizmams gravitacija yra svarbus orientyras, taigi astronautams dažnai kyla problemų orientuojantis aplinkoje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Erdvėlaivio ar kosminės stoties viduje ši problema nėra kritinė, bet išėjus į atvirą kosmosą staigus orientacijos praradimas gali būti pražūtingas. Naujame tyrime nagrinėjama, kiek žmonėms iš tiesų svarbi gravitacija, kaip „viršaus“ orientyras.

Grupei tiriamųjų buvo uždėti virtualios realybės akiniai, o patys žmonės paguldyti horizontaliai arba įžambiai. Virtualioje aplinkoje sukurti vizualiniai orientyrai, rodantys, kad viršus yra virš žmogaus galvos.

 

Paaiškėjo, kad tiriamieji pasiskirstė į dvi grupes: vieni labiau kreipė dėmesį į gravitacinį orientyrą ir rodė viršų ten, kur jis buvo iš tikro, kiti – į vizualinį orientyrą ir rodė viršų pagal tai, ką matė virtualiame vaizde. Pastariesiems taip pat atrodė, kad jie virtualioje aplinkoje pajudėjo toliau ir greičiau, nei pirmosios grupės atstovams.

 

Ateityje tikimasi nustatyti, kokios genetinės savybės ar asmeninės patirtys lemia konkrečių žmonių jautrumą gravitacijos ar vizualiniams orientyrams. Tai padės treniruojant ir atrenkant astronautus kritinėms misijoms.

Tyrimo rezultatai publikuojami PLoS One.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Konstanta.lt
Konstanta.lt
(5)
(0)
(5)

Komentarai ()