„Tai unikalus tokio pobūdžio radinys“: Graikijoje surado 20 mln. metų senumo suakmenėjusį medį (Video)  ()

Graikijos mokslininkai vulkaninėje Lesbo saloje rado retą suakmenėjusį medį, kurio šakos ir šaknys po 20 mln. metų vis dar yra nepaliestos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šis medis rytinėje Viduržemio jūros saloje buvo aptiktas per kelio taisymo darbus netoli vieno senovinio miško, suakmenėjusio prieš milijonus metų, ir buvo pervežtas, naudojant specialius įtvarus bei metalinę platformą.

Nuo 1995 metų, kai prasidėjo kasinėjimai, tai buvo pirmas kartas, kai buvo rastas tokios geros būklės medis su šakomis ir šaknimis, teigė profesorius Nikas Zouras iš Suakmenėjusio Lesbo miško gamtos istorijos muziejaus.

„Labai svarbu tai, kad šis medis buvo rastas su šakomis, ir kad pagrindinio kamieno šakos yra sveikos. Tai unikalus tokio pobūdžio radinys, nes iki šiol suakmenėjusio miško teritorijoje dar nebuvo aptikta panašių radinių. Kiek žinome, tokie medžiai yra reti ir pasauliniu lygiu“, - teigė profesorius Nikas Zouras iš Suakmenėjusio Lesbo miško gamtos istorijos muziejaus.

 

Suakmenėjęs Lesbo miškas, užimantis 15 tūkst. ha teritoriją, yra UNESCO saugoma vietovė. Jis susiformavo prieš 20 mln. metų, kai išsiveržęs ugnikalnis subtropinę salos miškų ekosistemą užliejo lava. Nuvirtusį medį, kurio ilgis siekia maždaug 19 m, padėjo išsaugoti storas ugnikalnio pelenų sluoksnis. Toje pačioje vietoje taip pat buvo rasta daug vaismedžių lapų ir gyvūnų kaulų.

 

N. Zouras sakė šioje vietoje norintis įkurti muziejų po atvirumi dangumi, kad lankytojai iškastus radinius galėtų apžiūrėti jų originalioje aplinkoje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(5)
(0)
(5)

Komentarai ()