Astronomai atrado Saulės sistemą su šešiomis žvaigždėmis: „Vien tai, kad ji egzistuoja, yra kažkas įspūdingo“ (Video)  (2)

Mokslininkai nustatė, kad atrasta žvaigždžių sistema nėra panaši į jokią kitą: į tris dvejetaines sistemas susiporavusios šešios žvaigždės viena aplink kitą skrieja kaip gigantiškas spiečius.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasak „The New York Times“, yra keletas kitų šešių žvaigždžių sistemų, tačiau nė vienoje nėra trijų suporuotų žvaigždžių, skriejančių viena aplink kitą, kaip naujojoje sistemoje, pavadintoje TIC 168789840.

Sistema, kurią pastebėjo NASA egzoplanetų medžioklės palydovas TESS, savaime yra įdomi ir keista, kad būtų verta dėmesio pati savaiem, tačiau dabar astronomai tikisi, kad tai gali padėti suprasti žvaigždžių formavimosi viena šalia kitos keistenybes.

Deja, keturios iš šešių žvaigždžių skrieja taip arti viena kitos, kad tuoj pat sugers ir sunaikins bet kokias šalia jų susiformavusias egzoplanetas.

 

Tačiau kitos dvi žvaigždės laikosi atstumo, todėl techniškai įmanoma, kad gali būti keletas dar neatrastų pasaulių, kurie skrieja aplink jas ir stebi kitas dvi dvejetaines sistemas iš tolo, rodo tyrimai, publikuoti „The Astronomical Journal“.

 

Mokslininkai vis dar nėra visiškai tikri, kaip susiformavo šešių žvaigždžių sistema, tačiau jie įtaria, kad iš pradžių susiformavo pirmosios trys žvaigždės, o paskui kiekviena iš jų išaugino savo kompanionę, praėjusią kosminių dujų gumulą. Tačiau, pasak „The New York Times“, jie to nesužinos, kol neras kitos panašios sistemos, kad savo spėjimą patikrintų dar kartą.

„Vien tai, kad ji egzistuoja, yra kažkas įspūdingo“, – sakė tyrimo autorius Powellas. „Aš norėčiau tiesiog būti erdvėlaivyje, nuskristi šalia ir pamatyti ją asmeniškai“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(21)
(3)
(18)

Komentarai (2)