Būsimo gyvenamojo kvartalo vietoje – tūkstančiai radinių ir kapai iš dviejų epochų  ()

Nortontampšyro (D.Britanija) grafystėje aptikta daugybė anglosaksų kapų. O netoliese archeologai aptiko ir 4000 metų senumo bronzos amžiaus laikų kapines.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Archeologai iš viso atkasė 154 maždaug 1500 metų senumo anglosaksų kapus, kuriuose aptiko beveik 3000 radinių – nuo ginklų iki papuošalų.

Netoliese surastoje anglosaksų gyvenvietėje taip pat rasti 42 statiniai, kurių amžius panašus. Anglosaksų laikotarpis dabartinėje D.Britanijoje truko apie 600 metų – nuo maždaug 410 iki 1066 m. kai į Angliją atsikraustė emigrantai – todėl naujasis atradimas datuojamas ankstyvąja anglosaksiškosios eros dalimi.

Tarp radinių yra 46 priešistoriniai palaidojimai ir septynios struktūros – trys pilkapiai ir keturi namai – iš bronzos amžiaus laikų, kurie Britanijoje tęsėsi nuo 2300 iki 800 pr.m.e. Radinių lobynas pateikia vaizdą, kaip šie senovės žmonės gyveno ir mirė.

Radimvietė buvo atrasta tada, kai kelios įmonės šalia nedidelio Overstouno kaimo pradėjo kurti naują gyvenamąjį kvartalą. Londono archeologijos muziejaus (MOLA) archeologai atliko sklypo kasinėjimus, kuriuos finansavo žemę nusipirkusios būsto bendrovės.

 

„Overstouno kaimynystėje yra neabejotinai didžiausios kada nors Nortamptonšyre rastos anglosaksų kapinės“, – sakoma MOLA archeologo ir kasinėjimų projekto vadovo Simono Markuso pranešime. – Retai kada pasitaiko per vienus kasinėjimus rasti tiek anglosaksų gyvenvietę, tiek kapines“.

Archeologų komanda atkasė maždaug 150 segių, 15 žiedų, 2 000 karoliukų, 25 ietis, 40 peilių ir 15 skydų, o taip pat daugybę asmeninių daiktų – tokių, kaip kosmetikos rinkinius ir kaulines šukas. Kitas dėmesio vertas radinys yra anglosaksų tekstilės gabalėlis. Paprastai tokie senoviniai audiniai suyra dar prieš patekdami archeologams į rankas, tačiau šią atraižą mineralizavo ir išsaugojo netoliese buvusi metalinė sagė.

 

„Kasinėjimai padės mums suprasti, kaip žmonės gyveno tiek anglosaksų laikotarpiu – maždaug prieš 1500 metų – tiek bronzos amžiuje, prieš beveik 4000 metų“, – sakoma S.Markuso pranešime. – Žmonių palaikai mums papasakos apie mitybą, sveikatą ir net pačių žmonių kilmę, o pastatai gali parodyti, koks buvo kasdienis tų laikų gyvenimas ir kaip jie išnaudojo vietos kraštovaizdį šiais dviem skirtingais laikotarpiais“. Parengta pagal „Live Science“.

Parengta pagal „Live Science“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(4)
(0)
(4)

Komentarai ()