Įdomus vaizdas virš Namibijos - aukštyn kojomis skrendantys raganosiai  ()

Raganosiai Namibijoje vietinių nestebina. Tačiau niekas nesitiki pažvelgti aukštyn ir pamatyti aukštyn kojomis pakabintą skrendantį raganosį. Visgi, kaip teigia Kornelio universiteto mokslininkai, tai yra geriausia išeitis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kornelio universiteto mokslininkai, kaip ir jų bendradarbiai iš kitų mokslo institucijų, stengiasi išsiaiškinti, kaip išsaugoti nykstančias gyvūnų rūšis. Juodieji raganosiai yra viena iš tokių rūšių, kurios ateitis nėra labai šviesi. Didelė problemos dalis - brakonieriai, kure medžioja raganosius dėl jų ragų. Raganosių ragai yra labai paklausūs Kinijoje ir kitose Azijos šalyse, kur tikima, kad šių ragų milteliai gali išgydyti nuo pačių įvairiausių ligų - nuo impotencijos iki vėžio. Be to, dabar turtingi kinai dažnai perka raganosių ragus kaip turtų simbolį.

Brakonierių medžioklė yra pavojingas užsiėmimas. Tie žmonės yra gerai pasiruošę ir labai motyvuoti. Vienas nušautas raganosis jiems gali atnešti ir porą šimtų tūkstančių dolerių pelno. Vienas kilogramas raganosio rago juodojoje rinkoje kainuoja 120-200 tūkstančių dolerių.

 

Tai ką daryti? Na, reikia saugoti raganosius. Brakonieriavimas retina populiacijas ir prastina jų genetinius išteklius. Taigi, mokslininkai stengiasi apjungti populiacijas, keisti jų narius ir perkelti gyvūnus į saugias vietas. Suaugę juodieji raganosiai įprastai sveria daugiau nei toną (nors yra buvę ir neįprastai didelių daugiau nei dvi tonas svėrusių raganosių). Tokiose šalyse kaip Namibija, kelių tinklas nėra labai geras, todėl raganosiai dažniausiai perkeliami sraigtasparniais. Ir taip - jau porą dešimtmečių, tačiau mokslininkai iki šiol netyrė geriausių metodų raganosių perkėlimui.

 

Mokslininkai palygino 12 perkeltų raganosių gerbūvį. Raganosiai buvo sugauti pasitelkus strėles su raminamaisiais. Vienos grupės gyvūnai buvo paguldyti ant šono ir perkelti ant platformų. Kiti buvo tiesiog pakabinti aukštyn kojomis. Šie raganosiai iš tikrųjų nebuvo perkelti į kitą vietą - jie tiesiog buvo pakilnoti, siekiant išsiaiškinti geriausią metodą. Paaiškėjo, kad aukštyn kojomis perkeliami raganosiai patiria mažiau streso. Tiesa, verta pažymėti, kad skirtumas nebuvo didelis.

Mokslininkai dar nori surinkti papildomų duomenų, tačiau panašu, kad raganosių perkėlimas aukštyn kojomis yra geresnis metodas.

(4)
(0)
(4)

Komentarai ()