Pasaulinė energetikos transformacija jau vyksta: orams ir paros laikui nepavaldus pasaulinis saulės energijos palydovų tinklas ir kodėl būtina pergalvoti požiūrį į branduolinę energiją?  (1)

Saulė, vėjas, branduolinė energija ir anglies dvideginio surinkimas gali būti naujas tvarios energetikos sąjungininkas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasaulio energetikos sektorius yra didžiausias teršėjas pasaulyje – išmetama daugiau kaip 30% viso pasaulio šiltnamio efektą sukeliančių dujų kiekio, teigiama Klimato ir energetikos sprendimų centro pranešime.

Sparčiai diegiant kelias tvarios energijos alternatyvas iškastiniam kurui, neseniai paskelbti JAV prezidento įsakymai yra pasitikėjimo balsas dėl būsimo perėjimo – teigiama Baltųjų rūmų oficialioje svetainėje.

Tačiau gali būti būdas pasitelkti tolesnę kosminių palydovų plėtrą tam, kad būtų galima greičiau priartinti šalį prie tvarios energijos naudojimo.

Skaidrūs saulės elementai

Neseniai buvo pagaminta nauja medžiaga, kuri leis saulės energiją tiekiantiems prietaisams pasitaisyti. Vadinamasis stibio selenidas (Sb2Se3), naujoji pusiau laidžioji medžiaga savaime pasitaiso taip, „kaip salamandra sugeba atsiauginti galūnes, kai jos nutraukiamos“, – sakė profesorius Keithas McKenna, rašo Phys.org.

Tačiau mažėjanti saulės elementų kaina leido rasti naujų būdų, kaip juos integruoti į daugiau paviršių nei tik stogai ir nuotolinės saulės jėgainės. Tyrėjų grupė sukūrė visiškai skaidrią saulės bateriją, kurią būtų galima integruoti į langus – iš esmės išplėsti potencialiai energiją gaminančių namų paviršių sąrašą, rodo naujausias tyrimas, paskelbtas „Journal of Power Sources“.

 

Tai reiškia, kad „nematomi“ saulės elementai gali būti sumontuoti namų languose, automobilių languose ar net dangoraižiuose.

Vėjo energija plečiasi į šaltinius jūroje

Vėjo energija visame pasaulyje plečiasi į jūroje gaminamą produkciją, nes įmonės, įskaitant „Vestas“, „NextWind“ ir daugelį kitų, sudaro sutartis dėl platesnės tvarios energetikos infrastruktūros plėtros, skelbia „Wind Power Monthly“.

Be to, „Siemens Gamesa Renewable Energy“ neseniai gavo pritarimą tiekti ir įrengti naujam 9 milijardų JAV dolerių vertės vėjo plėtros projektui Rytų Anglijoje – prie Anglijos krantų, sakoma CNBC pranešime.

Branduolinė energija turi tapti tvarios iškastinio kuro alternatyvos statusu

Naujasis JAV prezidentas Joe Bidenas išsakė šiltą nuomonę apie branduolinę energiją – šalies branduolinės energetikos reguliavimo komisijos pirmininku paskyrė Christopherį Hansoną, teigiama „Utility Dive“ pranešime.

 

Branduolinės energetikos sektorius susiduria su keletu iššūkių – įskaitant tai, kad kai kurios jėgainės negali pelno išnaudoti konkurencingose ​​elektros energijos rinkose, o išjungtus reaktorius pakeisti naujais – jau nekalbant apie diskomfortą, kurį dauguma visuomenės vis dar jaučia dėl branduolinės energijos.

Šie iššūkiai stoja prieš Tarptautinės energetikos agentūros (IEA) išleistą ilgai lauktą pranešimą, kuriame apibrėžiamos „sąlygos ir reikalavimai Prancūzijos elektros energijos sistemos techniniam įgyvendinimui pasiekti iki 2050 m.“

Svarbiausia, kad „techniškai įmanomas“ scenarijus, kai Prancūzija naudos 100% atsinaujinančios energijos, reikš visišką branduolinės energijos trūkumą, – dabar tai sudaro 70% Prancūzijos energijos.

Statistiškai branduolinė energija yra viena saugiausių iškastinio kuro alternatyvų, tačiau daugelyje regionų ji dar nėra pasiekusi atsinaujinančių energijos šaltinių statuso.

Įmonės įsipareigoja įgyvendinti anglies dioksido surinkimo projektus

Nors tvarių energijos išteklių naudojimas priartina mus prie perėjimo nuo iškastinio kuro, kelios pagrindinės energetikos įmonės taip pat (arba vietoj to) ieško anglies dioksido surinkimo sprendimų arba ieško būdų, kaip sumažinti anglies dvideginio išmetimą.

 

„Exxon Mobil“ neseniai paskelbė, kad per ateinančius penkerius metus investuos 3 mlrd. JAV dolerių į energetikos projektų plėtrą, galinčius sumažinti išmetamų teršalų kiekį, teigiama „New York Times“ pranešime.

„Exxon Mobil“ pirmiausia sutelks dėmesį į anglies dvideginio išmetimą iš pramonės įmonių ir ieškos būdų, kaip kaupti dujas ir užkirsti kelią jų patekimui į atmosferą, kas itin prisideda prie klimato pokyčių.

GM taip pat neseniai pasižadėjo rasti būdų, kaip sumažinti savo anglies pėdsaką. Kompanija įsipareigojo iki 2040 m., t. y. 10 metų iki Paryžiaus susitarimo tvarkaraščio, neutralizuoti anglies dioksido kiekį, teigiama bendrovės vadovės Mary Barra „Linkedin“ tinklaraščio įraše.

Automobilių pramonė plečia visiškai elektrinių transporto priemonių infrastruktūrą

Atsižvelgdama į savo naują pažadą, GM greičiausiai matys glaudesnius santykius su tokiomis organizacijomis ir suinteresuotomis šalimis kaip EDF – išplėsti elektrinių automobilių įkrovimo tinklus ir padėti vartotojams geriau suprasti, kaip prisitaikyti prie elektrinių transporto priemonių ir kokia to nauda pasauliniu mastu.

 

Nereikia nė sakyti, kad „Tesla“ tapo pirmaujančia automobilių gamintoja visame pasaulyje – 139 300 elektromobilių pristatyta 2020 m. trečiąjį ketvirtį, rodo verslo duomenų platformos „Statistica“ duomenys. Nepaisant bendrovės pastangų pateikti perspektyvią alternatyvą iškastiniam kurui, net „Tesla“ generalinis direktorius Elonas Muskas pripažino, kad jo bendrovės transporto priemonės turi „kokybės problemų“, sakoma neseniai paskelbtoje CNN ataskaitoje.

Tačiau sparčiai vystosi dar viena nauja iškastinio kuro alternatyva, galinti įveikti kai kuriuos pagrindinius prieštaravimus saulės energijai.

Kosminė saulės energija gali paspartinti perėjimą

Kosminė saulės energija (SBSP) artėja prie realybės ir, nors ji dar retai laikoma perspektyvia kandidate tvarios energijos derinyje, ji gali būti vertingas šaltinis, kai pasaulis baigia pereiti prie atsinaujinančių energijos šaltinių.

Dar neseniai idėja apie lazerius viršutinėje atmosferos dalyje dažniausiai buvo sutinkama tik mokslinėje fantastikoje. Tačiau orbitiniuose palydovuose įrengiant didelius į veidrodį panašius saulės atšvaitus, šie energiją paverstų elektromagnetine spinduliuote ir spinduliuotų atgal į Žemę – lazeriu arba kaip mikrobangų energiją, sakoma „Power Technology“ pranešime.

 

Ant žemės pastatyta antena galėtų priimti elektromagnetinės spinduliuotės bangas iš kosminių lazerių ir pakeisti jas į elektrą, paruoštą perleisti į elektros tinklus.

Kosmoso technologijos suteikia pažangą tvarios energijos srityje

Jeigu tai bus suderinta, pasaulinis saulės energijos palydovų tinklas galėtų tiekti ir potencialiai perduoti energiją antžeminėms infrastruktūroms, neatsižvelgiant į dienos laiką ar orą. Tai būtų ypač naudinga žiemą, kai tik 3% vidutinio mėnesio saulės spindulių pasiekia paviršių (Europoje), o palydovai galėtų nuolat tiekti energiją ištisus metus, teigiama „Power Technology“ ataskaitoje.

Pasaulis ilgai laukia, kol galės sėkmingai pereiti nuo iškastinio kuro ir kitų šaltinių, susijusių su klimato kaita. Tačiau kai šalys ir pagrindinės korporacijos vis labiau pritaria planams sumažinti anglies dvideginio išmetimą ir integruoti alternatyvius šaltinius, galėtume pažvelgti į kosmosą ir išspręsti labiausiai įsišaknijusios pramonės praktikos trūkumus.




Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(18)
(2)
(16)

Komentarai (1)