Rusų „Buran“ ir amerikiečių „Space Shuttle“ erdvėlaiviai - broliai dvyniai? Prie „Buran“ kūrimo prisidėjo ir lietuviai - unikalūs sprendimai erdvėlaivį saugojo nuo pragariško 1 650 laipsnių karščio (Video)  ()

Sukūrus „Space Shuttle“ erdvėlaivį, buvo tikimasi, kad jis galės pigiai ir dažnai skraidinti astronautus bei krovinius į kosmosą. Tačiau realybė pasirodė sudėtingesnė: po kiekvieno skrydžio reikėdavo patikrinti net 6 milijonus atskirų detalių ir tai užtrukdavo, todėl amerikiečiai turėjo ne vieną, o keletą tokio tipo erdvėlaivių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Įdomu tai, kad tuometinė Sovietų Sąjunga taip pat buvo sukūrusi labai panašų erdvėlaivį Buran. 

„Rusai pripažįsta, kad tas Buran yra Space Shuttle kopija, tai niekam ne paslaptis, bet medžiagas kiekvieni turėjo savo“, - pasakoja LEI Plazminių technologijų laboratorijos vadovas dr. Vitas Valinčius. Jam su kolegomis teko laimė prisidėti prie Buran kūrimo. Lietuvos specialistai testavo ir kūrė apsaugines korpuso plokšteles, kurios erdvėlaivį nusileidimo metu saugojo nuo pragariško 1650 laipsnių karščio.  

 

Amerikiečiai taip pat turėjo iššūkį apsaugoti erdvėlaivį nuo karščio nusileidimo metu. Šiam tikslui jie naudojo net apie apie 24 000 silicio plokštelių. „Kiek aš žinau, visos tos plokštelės buvo klijuojamos ranka, ten dirbo moterys: tai labai kruopštus, sudėtingas darbas“, - sako Vilnius Tech A. Gustaičio aviacijos instituto doktorantas Laurynas Mačiulis. 

Daugiau apie Space Shuttle ir Buran erdvėlaivius - laidos įraše:

 

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Mokslo sriuba
Mokslo sriuba
(4)
(4)
(0)

Komentarai ()