Rusija paleido savo pirmąjį palydovą stebėti Arktį (Video)  ()

Raketa „Sojuz“ sekmadienį iš Baikonūro kosmodromo Kazachstane iškėlė į kosmosą pirmąjį Rusijos palydovą, skirtą stebėti Arkties klimatą, pranešė Rusijos kosmoso agentūra („Roskosmos“).


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jos išplatintame vaizdo įraše matyti, kaip raketa „Sojuz“ 8 val. 55 min. Lietuvos laiku šauna į pilką dangų ir iškelia palydovą „Arktika-M“.

„Roskosmos“ vadovas Dmitrijus Rogozinas vėliau tviteryje parašė, kad su palydovu užmegztas ryšys.

Agentūra vėliau pažymėjo, kad normaliam stebėjimo sistemos darbui reikės dar mažiausiai dviejų palydovų.

„Būdami šios sistemos dalimi, jie visą parą vykdys meteorologinę Žemės paviršiaus ir Arkties vandenyno stebėseną“, – nurodė agentūra.

 

Antrojo palydovo „Arktika-M“ paleidimas planuojamas 2023 metais, pranešė Rusijos valstybinė naujienų agentūra „RIA Novosti“.

Ekonominis Arkties eksploatavimas yra vienas pagrindinių Rusijos prezidento Vladimiro Putino tikslų. Arktyje yra gausių naftos ir dujų atsargų, kuriomis domisi ne tik Rusija, bet ir kitos šalys, įskaitant Jungtines Valstijas, Kanadą bei Norvegiją.

 

Britų mokslininkai praėjusį mėnesį pranešė, kad visame pasaulyje ledas tirpsta tokiu greičiu, kuris atitinka „blogiausius klimato šilimo scenarijus“. Edinburgo, Lydso ir Londono universitetų mokslininkų komanda nustatė, kad bene labiausiai per pastaruosius tris dešimtmečius sunyko Arkties jūros ledas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(2)
(3)
(-1)

Komentarai ()