Kad paliktų pėdsaką istorijoje, šioms moterims teko apsimesti vyrais: kai kurios tą darė taip tobulai, kad artimieji tiesą sužinojo tik po jų mirties  ()

Ne paslaptis, kad moterys labai ilgai nebuvo vertinamos taip pat, kaip vyrai. Jų teisės daug amžių buvo paminamos, net ir šiais laikais moterys visame pasaulyje kenčia nuo lyčių stereotipų ir nelygybės daug dažniau, nei dauguma mūsų galvoja.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

AdMe.ru pasakoja apie damas, kurios paliko savo pėdsaką istorijoje ir įkvėpė žygdarbiams tūkstančius kitų moterų. Tiesa, tam joms teko apsimesti vyrais.

1. Hannah Snell

Anglė Hannah Snell nuo vaikystės svajojo būti kareiviu, bet aštuonioliktame amžiuje moterys negalėjo tarnauti kariuomenėje, ir ji, būdama dvidešimties, buvo ištekinta. Vedybinis gyvenimas Hannah‘ai nesusiklostė, vyras ją paliko, ir ji, persirengusi vyriškais drabužiais, iškeliavo jo ieškoti.

Paaiškėjo, kad sutuoktinis buvo nužudytas. Moteris neketino tapti dorovinga našle, tad ėmė tarnauti jūrų pėstininkų būryje – be abejo, apsimetusi vyru. Moteris-kareivis plaukdavo į ekspedicijas, dalyvavo mūšiuose ir 12 kartų buvo sužeista. Sugrįžusi į Angliją Hannah atskleidė savo paslaptį ir paprašė karinės pensijos, nes, nepaisant apgaulės, ji ją užsitarnavo. Jai buvo paskirtos išmokos. Išėjusi į atsargą Hannah Snell atidarė užeigą, ištekėjo, gimdė vaikus ir rašė memuarus.

2. Amantine Lucile Aurore Dupin (George Sand)

George Sand gyvenimas buvo neįprastas, kupinas dramatiškų įvykių. Ji gimė 1804 m., ir buvo pavadinta Aurora. Nuo ankstyvos vaikystės mergaitė susidūrė su apribojimais ir stereotipais, kurie jai neleido gyventi taip, kaip ji norėjo. Aurora greit suprato, kad vyrai gali gyventi daug paprasčiau, net jų jojimo drabužiai patogesni.

Be to, lankytis teatre persirengus vyriškais rūbais buvo daug pigiau, nei moteriškais – tais laikais damoms parduodavo pačius brangiausius bilietus parteryje. Pirmąsias knygas Aurora parašė kartu su savo meilužiu Jules‘u Sandeau (nors tuo metu buvo ištekėjusi už kito vyro), todėl kaip autorius buvo nurodomas tik jis.

 

Kai Aurora norėjo paskelbti pirmą savarankiškai parašytą knygą, jai teko pasivadinti pseudonimu. Jos teisėto vyro Casimiro Dudevant‘o pamotė nenorėjo matyti savo pavardės ant knygų viršelių, todėl rašytoja nusprendė pasivadinti sutrumpinta meilužio pavarde (Sand), ir vyrišku George‘o vardu.

3. Cathay Williams

Cathay Williams gimė kaip vergė Misūrio valstijoje (JAV). Po JAV pilietinio karo 1866 m. jau laisva 22-metė mergina nusprendė tapti reguliariosios kariuomenės kariu, vardu Williamas Cathay. Apgavystės aferoje dalyvavo ir jos pusbrolis bei jo draugas, kurie tarnavo tame pačiame pulke.

Tarnaudama kariuomenėje Cathay persirgo raupais – tai pakirto jos sveikatą, jai teko dažnai gydytis ligoninėje, ir kartą vienas gydytojas pastebėjo, kad pacientas joks ne vyras. Ji buvo pašalinta iš kariuomenės, tačiau įėjo į istoriją kaip pirmoji afroamerikietė ginkluotosiose pajėgose.

4. Svetlana Martynčik (Maksas Frajus)

Pirmąsias knygas Svetlana Martynčik parašė kartu su savo vyru Igoriu Martynčiku. Dauguma Makso Frajaus gerbėjų buvo tikri, kad knygas rašo Igoris, o Svetlana jam tik padeda, tačiau iš tiesų viskas buvo atvirkščiai – Svetlana daug daugiau dirbo viena. Nepaisant šito, ji ilgą laiką palaikė legendą apie tai, kad Maksas Frajus – tai seksualus žydraakis afrikietis.

5. Mary Anne Evans (George Eliot)

Mary Anne gimė neturtingoje puritoniškoje šeimoje. Perskaičiusi progresyviausių mąstytojų knygas ji nustojo lankytis bažnyčioje ir nusprendė pasišvęsti redaktorės ir vertėjos darbui. Be to, Mary Anne ėmė susitikinėti su vedusiu meilužiu, o vėliau nusprendė tapti rašytoja.

 

Vyrišką pseudonimą ji pasirinko dėl kelių priežasčių. Visų pirma, mergina norėjo, kad jos knygos būtų vertinamos rimtai. Be to, ji siekė, kad jos būtų vertinamos negalvojant apie jos ilgametį redaktorės darbą. Ir trečia, rašytoja norėjo išsaugoti savo asmeninio gyvenimo privatumą. Tai jai pavyko tik iš dalies. Charlesas Dickensas iškart įtarė, kad romaną parašė moteris. Kai paaiškėjo, kas iš tiesų yra George‘as Eliottas, rašytojo (-s) gerbėjus (tarp kurių, beje, buvo ir karalienė Viktorija), tai šokiravo. Mary Anne ir jos sugyventinį toli gražu ne iškart ėmė priimti padoriuose namuose, tačiau ilgainiui visi nurimo ir rašytoja buvo pristatyta karališkosios šeimos nariams.

6. Marie d‘Agoult (Danielis Sternas)

Grafienė Marie d‘Agoult buvo viena iš pačių ryškiausių ir laisvamaniškiausių savo laikmečio moterų. Ji buvo ištekėjusi, tačiau tai netrukdė jai ilgą laiką gyventi su Ferenzu Lisztu, su kuriuo ji susilaukė trijų vaikų. Santykiai su kompozitoriumi buvo sudėtingi, jis jai nebuvo ištikimas.

Marie d‘Agoult paliko neištikimąjį sugyventinį ir ėmė megzti pažintis su literatais. Ją įsimylėjęs Émile‘is de Girardinas, įtakingo Prancūzijos leidinio redaktorius, pasiūlė jai pagalbą publikuojant romaną „Nelida”, kuriame ji aprašė savo ir F. Lizsto santykius. Tada ir atsirado pseudonimas Danielis Sternas. Pasivadinusi tokiu vardu Marie paskelbė savo istorinius ir publicistinius veikalus. Galbūt ji norėjo atsiriboti nuo savo aristokratiškos kilmės, nes rašė daugiausiai apie revoliuciją ir demokratiją.

7. Norah Vincent

Amerikietė žurnalistė Norah Vincent pusantrų metų gyveno apsimetusi vyru. Ji ilgai ruošėsi „lyties keitimui“ – augino svorį, treniravo rankas ir pečius, mokėsi kalbėti kaip vyras. Ir, be abejo, jai reikėjo atsikratyti krūtinės: „Nusipirkau dviem dydžiais mažesnę aptemptą sportinę liemenėlę be kaušelių. Be drabužių aš su ja nebūčiau atrodžiusi kaip lenta, bet su laisvais marškinėliais, apsirengusi kelis drabužių sluoksnius, atrodžiau visai kaip vyras.

 

Tokiu būdu žurnalistė siekė sužinoti, kaip vyrai ir moterys elgiasi su vyrais, kas vyksta uždarose vyrų bendruomenėse, pavyzdžiui, boulingo klube arba vienuolyne. Apie šį savo eksperimentą žurnalistė 2007 m. parašė knygą.

Apie savo patirtį ji taip pat papasakojo interviu: „Man išties patinka būti moterimi. Dabar man tai patinka dar labiau, nes aš supratau, jog tai privilegija.“

8. Matilda Alice Powles (Vesta Tilley)

Pirmąjį vyrišką vaidmenį Vesta Tilley suvaidino būdama šešerių. Ir jai labai patiko: „Jaučiau, kad su berniukiškais drabužiais man lengviau pavyksta save išreikšti.“ Jos tėvas išėjo iš darbo ir ėmė rūpintis vien dukros karjera. Būdama aštuonerių, berniuku persirengusi mergaitė visiškai išlaikė savo šeimą.

Žiūrovai žavėjosi jos pasirodymais, kuriuose įvairiausi jos vaidinami vyrai šaiposi iš aukštesniosios klasės. 1890 m., būdama 26-ešerių, Vesta Tilley tapo daugiausiai uždirbančia moterimi Anglijoje.

9. Bibi Hakmeena

Ultrakonservatyviame Afganistane iki šiol egzistuoja unikalus socialinis reiškinys, kuris vadinasi bača poš. Jo esmė tokia, kad šeimoje, kurioje nėra vyriškos lyties vaikų, vieną iš dukrų imama auklėti kaip berniuką – ji pradeda rengtis berniukiškais drabužiais, žaidžia su berniukais ir atsiliepia šaukiama vyrišku vardu. Tokiai mergaitei leidžiama dirbti, mokytis, lydėti motiną ir seseris gatvėje ir net kariauti.

 

Bibi Hakmeena – viena iš tokių mergaičių. Ji „tapo“ berniuku būdama 10-ies, kai jos tėvui prireikė pagalbos kare. Kai bača poš paauga, jai paprastai „sugrąžinama“ tikroji lytis ir ji yra ištekinama. Tačiau Bibi pavyko išsaugoti laisvę. Ji iki šiol atrodo ir gyvena kaip vyras ir atrado pašaukimą politikoje.

10. Frances Louisa Clayton

Jokių dokumentų, kad Frances Clalin Clayton tarnavo kariuomenėje, neišliko. Jos istorija žinoma iš žurnalistų liudijimų ir kelių nuotraukų, kur ji su karine uniforma, tad kiekvienas sprendžia pats, ar tikėti šia istorija, ar ne. Taigi, kalbama, kad 1861 m. Frances, kuriai tuo metu buvo kiek daugiau nei 30 m., kartu su vyru išvyko į Pilietinį karą, kad kautųsi šiauriečių pusėje.

Ji pasivadino Jacku Williamsu ir tarnavo kavalerijos ir artilerijos pulkuose. Ponia Clayton puikiai įsijautė į vaidmenį ir ne tik meistriškai mėgdžiojo vyrišką eiseną, bet ir išmoko kramtyti tabaką bei keiktis. Be to, narsioji dama puikiai jodinėjo ir išmoko naudoti šaltaisiais ginklais,
Frances vyras žuvo mūšyje prie pat žmonos kojų, tačiau ji tęsė ataką. Jai pavyko išsaugoti savo paslaptį netgi nepaisant sužeidimo. Vėliau, kai demobilizavosi, ji pati atskleidė žurnalistams, jog yra moteris.

11. Dorothy Lawrence

Britė žurnalistė Dorothy Lawrence Pirmojo pasaulinio karo metu svajojo patekti į priešakines fronto linijas, kad galėtų iš ten skelbti reportažus. Ji mėgino prasibrauti į karinių veiksmų zoną Prancūzijos teritorijoje, bet buvo suimta policijos ir išsiųsta į Paryžių. Ten jai į galvą šovė mintis persirengti vyru.

 

Mergina susipažino su britų kariais ir įkalbėjo juos po truputį atiduoti jai savo karinės aprangos elementus – taip, kad jų neįtartų. Įsispraudusi į korsetą Dorothy transformavo savo figūrą, prisikišusi vatos pasididino pečius, o odą pasitamsino kalio permanganatu ir juodu batų tepalu. Jai taip pat pavyko gauti dokumentus vyriškio Deniso Smitho vardu.

Fronte Dorothy išbuvo vos dešimt dienų. Jai teko rausti apkasus ir miegoti atšiauriomis sąlygomis, tai iššaukė reumatą, drebulį ir nuoalpį. Merginai teko prisipažinti karinei vadovybei apie apgaulę, ir ji buvo areštuota. Vėliau jai buvo leista sugrįžti į Britaniją ir paskelbti ataskaitą, bet jos gyvenimas, deja, susiklostė tragiškai – galiausiai moteris buvo uždaryta į psichiatrinę ligoninę, kur ir mirė.

12. Dorothy Lucille Tipton (Billy Tipton)

Dorothy Tipton labiausiai pasaulyje norėjo groti džiazo grupėje, bet jos nepriėmė į mokyklos ansamblį, nes tais laikais priimdavo tik berniukus. 1933 m., kai Dorothy sulaukė 19 m., persirengė jaunuoliu. Svajodama apie karjerą džiazo grupėje, ji pradėjo bintuotis krūtinę ir pasikeitė vardą į Billy.

Tapusi vyru Dorothy daug pasiekė – ji tapo džiazo grupės lydere, aktyviai koncertavo, turėjo santykių su moterimis, su viena kurių net įsivaikino 3 vaikus. Tai, kad Billy iš tiesų yra moteris vardu Dorothy, paaiškėjo tik po jos mirties, ir artimiesiems tai buvo šokas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(10)
(1)
(9)

Komentarai ()