7 įdomūs faktai apie smėlio audras, kurių tikriausiai nežinojote – pražudė ištisą armiją, įkvėpė vieną garsiausių literatūros kūrinių ir Sacharos dulkės... Amazonėje (Foto, Video)  ()

Horizonte pasirodo dulkių pluoštas. Jis pamažu artėja ir apgaubia jus, apgaubdamas jūsų pasaulį nuosėdų debesiu. Atėjo dulkių audra.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dulkių audros ar smėlio audros gali būti nuo erzinančių iki apokaliptinių. Paprastai jas sukelia frontas, judantis sausringame regione, kuriame yra daug nuosėdų, kurias pakelia vėjas.

Pateikiame keletą įdomiausių faktų apie dulkių audras:

1. Pradingusi armija

Persų valdovas Kambizas II užkariavo Egiptą VI amžiuje prieš Kristų. Pasak graikų istoriko Herodoto, jo 50 000 žmonių kariuomenė tada iškeliavo į Siwa oazę, galbūt siekdama teisėtumo į Egipto sostą ar patarimo iš Vakarų dykumoje esančio orakulo. Kaip byloja legenda, jo armija dingo, palaidota dulkių audros.

Egipto Helwano universiteto tyrinėtojai 2000-aisiais aptiko vietovė, kurioje rado drabužių ir dirbinių, kurie, jų manymu, gali būti Kambizo armijos liekanos.

2. Habubas

Habubas yra arabiškas žodis ir terminas, reiškiantis ypač intensyvų dulkių audros tipą, kurį sukelia audra su perkūnija. Šios audros yra paplitusios Viduriniuose Rytuose, Afrikoje ir net Šiaurės Amerikoje, nors čia jos paprastai taip nevadinamos.

Audra susiformuoja iš konvekcinių srovių, kurios susidaro stipriai įkaitus žemei. Šios srovės nuneša smėlį ilgus atstumus. Audros greitis siekia iki 120 km/val. Nešamas smėlis (ar dulkės) gali sudaryti vientisą 1,5 km aukščio sieną.

Remiantis Nacionalinės vandenynų ir atmosferos administracijos duomenimis, Fynikso rajone kasmet užplūsta nuo vienos iki trijų audrų. Pasak agentūros, per pastaruosius 10 metų Arizonos valstijoje buvo pranešta apie daugiau nei 100 dulkių audrų.

3. Dulkių dubuo

 

4-ajame dešimtmetyje Pietvakarių ir centrinėje lygumoje, ypač Oklahomoje, ištiko sunki ir ilgalaikė sausra. Dulkės ir smėlio audros buvo paplitusios Didžiosios depresijos laikotarpiu ir davė pradžią epochai, kuri vis dar nuspalvina to laiko ir vietos istorijas.

Žinoma, tai buvo ne viena dulkių audra, o audrų serija, besitęsianti daugelį metų visą dešimtmetį. Dulkių dubenį pablogino ankstesni ūkininkavimo metodai, kai buvo sunaikintos giliai įsišaknijusios žolės, ir žemės dirbimo metodai, kurie atlaisvino didelį kiekį dirvožemio. Šios dulkių audros perkėlė šimtus tūkstančių žmonių.

Viename garsiausių amerikiečių romanų „Rūstybės kekės“, kurį parašė Johnas Steinbeckas, pasakojama šeimos istorija Dulkių dubenyje, kai dėl nepaliaujamų sausrų ir dulkių audrų, šeima priversta keltis iš Oklahomos į Vakarų pakrantę.

4. Radioaktyvios audros

2009 m. dėl ilgalaikės sausros, Australiją užklupo siaubinga dulkių audra, kuri prasidėjo šalies centre ir slinko į rytus per daugumą didžiųjų rytinės pakrantės miestų. Pasak NASA Žemės observatorijos, ji galiausiai išaugo iki 3450 kilometrų skersmens. Ji nunešė dulkes iki Naujosios Zelandijos, kur sukėlė baimę, kad nuosėdos galėjo pernešti radioaktyvias daleles iš Australijos urano kasyklos.

 

2021 m. vasarį panašus atvejis nutiko Vakarų Europoje, ypač Prancūzijoje, kurią pasiekė Sacharos dulkės iš branduolių bandymų poligonų Alžyre, kur Prancūzija 1960-ųjų pradžioje atliko pirmuosius savo branduolinius bandymus.

Tęsinys kitame puslapyje:

Pasidalinkite su draugais
(32)
(2)
(30)

Komentarai ()