Prabangus maistas karvėms? Mokslininkai siūlo galvijams skirti jūržolės papildus ir taip gelbėti planetą  ()

Jūržolė - tai daugialąsčiai dumbliai, dažnai naudojami ir maistui. Jūržolė yra įvairių jūrų gėrybių patiekalų sudėtyje. Be to, tai - sveikas užkandis. Tačiau Kalifornijos mokslininkai mano, kad šiek tiek jūržolės reikėtų palikti ir karvėms.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Asparagopsis taxiformis - tai tropiniuose vandenyse auganti jūržolė, raudonieji dumbliai. Šios jūržolės dažnai naudojamos maisto gamyboje, ypač Havajuose. Tačiau nuo 2014 metų mokslininkai šiais dumbliais domisi dėl visiškai kitų priežasčių.

Paaiškėjo, kad Asparagopsis taxiformis papildai padeda sumažinti galvijų metano emisijas. Metanas - tai šiltnamio efektą sukeliančios dujos. Jo mūsų atmosferoje nėra tiek daug, kiek anglies dioksido, bet metanas per 20 metų laikotarpį sugeria net 84 kartais daugiau šilumos nei CO2. Net 37 % žmogaus veiklos išskiriamo metano į aplinką patenka iš galvijų virškinamojo trakto. Tačiau karvių dėl to tikrai neatsisakysime - tai yra per daug svarbus maisto šaltinis.

 

Tai kokių išeičių turime? Karves reikia įtikinti išskirti mažiau metano. Mokslininkai svarsto įvairias galimybes, įskaitant genų inžineriją. Tačiau atrodo, kad realiausių pokyčių galime tikėtis keisdami jų pašarą.

Kalifornijos universiteto Deivise mokslininkai kelis mėnesius į įprastą galvijų maistą įterpdavo jūržolių papildų. Šie natūralūs preparatai nekenkia karvių virškinimui - jos ir toliau ėda ir auga. Tačiau pakoreguotas fermentų veikimas nulemia, kad galvijų virškinimo sistemos išskiria mažiau metano. Palyginus eksperimentinės ir kontrolinės grupių galvijus paaiškėjo, kad jūržolių papildai metano emisijas sumažina net 82 %.

 

Jūržolių papildai gali būti pigūs, lengvai gaminami ir ekologiški. Toks stiprus poveikis stipriai sumažintų neigiamą žemės ūkio poveikį aplinkai. Žinoma, dar reikės nemažai tyrimų, kad mokslininkai galutinai patvirtintų, kad tai - saugu, bet panašu, kad ateityje jūros gėrybių karvių mityboje bus šiek tiek daugiau.

(4)
(1)
(3)

Komentarai ()