Evoliucijos eigoje žmonės gali tapti nuodingi kaip gyvatės? Naujausias tyrimas rodo, kad turime reikiamų genų (Video)  ()

Žmonės nėra nuodingi, kaip ir dauguma žinduolių. Tačiau, naujas tyrimas atskleidžia faktą, kad mūsų genetinis pagrindas turi tokį potencialą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Okinavos mokslo ir technologijos instituto absolventų universiteto (OIST) ir Australijos nacionalinio universiteto mokslininkai išsiaiškino, kad tiek ropliai, tiek žinduoliai turi tą patį genetinį pagrindą, kurio reikia burnos ertmės vystymuisi.

Tai iš esmės reiškia, kad žmonės ir kiti žinduoliai iš tikrųjų gali tapti nuodingi. Kaip pažymi komanda, tokiam dalykui vystytis prireiks tūkstantmečių, todėl jaudintis dar nereikia.

Komanda atrado šį ryšį, tirdama nuodus gaminančius Rytų Azijoje paplitusios gyvatės kufijos (protobothrops flavoviridis) audinius. Stebėdama gyvačių genus, komanda įgijo aiškesnį supratimą, kaip jie lemia baltymų susidarymą, iš kurių susidaro gyvačių nuodai.

 

Tyrimo metu komanda nustatė maždaug 3000 „bendradarbiaujančių“ genų, kurie vaidina svarbų vaidmenį apsaugant ląsteles nuo streso ir reguliuojant baltymų modifikaciją.

Tuomet komanda palygino šiuos genomus su žinduolių genomais ir nustatė, kad jie turi savo šių genų versiją.

Žengdami dar vieną žingsnį, turėjai sutelkė dėmesį į šių gyvūnų seilių liaukų audinius, kurie parodė panašų veiklos modelį, kaip ir gyvačių nuodų liaukose. Tai verčia manyti, kad žinduolių ir gyvačių seilių liaukos turi tą patį protėvį.

Mokslininkai kurį laiką manė, kad tai tiesa, tačiau tai yra pirmas tvirtas įrodymas, patvirtinantis šią teoriją.

„Jei esant tam tikroms ekologinėms sąlygoms, pelėms, kurių seilės gamina daugiau toksiškų baltymų, pasiseka daugintis, tada po kelių tūkstančių metų galime susidurti su nuodingomis pelėmis“, - teigė tyrėjų komanda.

 

Sunku žinoti, ar pelės jau eina šiuo evoliucijos keliu, ir juo labiau manyti, kad žmonės taip pat gali būti panašios nuodingos evoliucinės kelionės link.

Įsivaizduokite pasaulį, kuriame gausu ne tik nuodingų gyvačių ir roplių, bet ir toksiškų pelių, šunų, šimpanzių ir žmonių. Tai nėra labai tikėtina, kad taip atsitiks, bet mes nenorėtume pernelyg aiškiai nupiešti to paveikslo.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(10)
(0)
(10)

Komentarai ()