„Angelų švytėjimą“ daugelis laikė paslaptingu gydomuoju stebuklu – tačiau sužeisti kariai mėlynai švytėjo dėl kur kas žemiškesnės priežasties (Video)  (1)

Po kruvino Amerikos pilietinio karo 1862 m. Shiloh mūšio pietvakarių Tenesio laukų purve liko sužeista per 16 000 karių. Išgyvenusių kareivių prisiminimai primena sužeistų vyrų klyksmus, kai jie sunkiai išgyveno per liūtis ir daugybę pelkės siaubų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vyrų žaizdos buvo atviros daugybei mirtinų infekcijų, kurios reikštų kankinamą mirtį.

Vis dėlto, lyg ir dėl kokio nors dieviško įsikišimo, daugelis šių vyrų nemirė tokiu kraupiu būdu. Vietoj to, pasak liudininkų pasakojimų, jų žaizdos ėmė švytėti.

Daktaras Jamesas Dinwiddie buvo konfederacijos karo chirurgas, matęs Shiloh mūšį ir šį paranormalų reiškinį. Dinwiddie stebėjo ne tik, kaip miršta daugybė vyrų, bet ir tuos, kurių žaizdos audringomis sąlygomis pradėjo fluorescuoti. Nepaisant daugybės gyvybei pavojingų sužalojimų, dauguma vyrų, turinčių šias švytinčias žaizdas, išgyveno.

Šis reiškinys netrukus bus apipintas legendomis ir pramintas „Angelų švytėjimu“.

Tuo metu, kai visuomenė buvo itin religinga, suprantama, kodėl aprašytos scenos buvo priskiriamos aukštesnei būtybei. Tačiau nuo to laiko rastas mokslinis paaiškinimas, kuris rodo, kad ne Dievas iš viršaus išgelbėjo karius, o naudingas mikrobas nuo žemės.

 

Mikrobiologo Phylliso Martino prižiūrimi Billas Martinas (jos sūnus) ir Jonathanas Curtisas, vykdydami mokslo tyrimų projektą, leidosi į ekspediciją, kad suprastų „Angelų švytėjimo“ ištakas. Billą sužavėjo pilietinis karas ir jis buvo girdėjęs apie švytinčių žaizdų istorijas ir padidėjusį išgyvenamumą.

 

Jie atrado, kad galimas paaiškinimas buvo bioliuminescuojančios bakterijos Photorhabdus luminescens, gyvenančios nematoduose (apvaliosios kirmėlės). Ši maža bakterija, nekenksminga žmonėms, šviečia ryškiai mėlyna spalva, kuri paaiškintų sužeistų kareivių angelišką spindesį. Tai nereiškia, kad ji nekenksminga visos būtybėms - P. luminescens yra mirtinas patogenas vabzdžiams. Tačiau bakterijų buvimas dirvožemyje gyvenančiuose nematoduose galėjo paaiškinti jų pasirodymą žaizdose, kai sužeisti vyrai gulėjo ant žemės.

 

 

Tačiau iš tiesų nepaprastas dalykas yra tai, kaip bakterijos iš tikrųjų galėjo padėti išgelbėti tų karių gyvybes. P. luminescens yra nuožmus konkurentas - kai reikia kolonizuoti šeimininkus, jos kovoja su kitomis bakterijų rūšimis, išskirdamos junginį, kuris turi antibiotinių savybių. Tai leidžia visiškai išnaudoti šeimininko pranašumus, nereikia kovoti dėl grobio su kitomis rūšimis. Be to, šis junginys taip pat padeda užkirsti kelią P. luminescens nužudytų vabzdžių lavonų puvimui ir tai galėjo padaryti tą patį kareivių žaizdoms.

 

Todėl gali būti, kad „Angelų švytėjimas“, apie kurį pranešė pilietinio karo gydytojai ir kariai, galėjo būti bakterijų rūšis, vienu metu kovojanti su infekcija ir neleidžianti pūti žaizdoms, kol gydytojai galėjo atvykti. Tuo metu bakterijų teorija nebuvo tvirtai įsitvirtinusi moksle, todėl jos ir nebuvo plačiai žinomos – tačiau žvelgiant į praeitį, tikrai žavu pamatyti tokį įspūdingą klasikinį abipusės simbiozės pavyzdį.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(84)
(1)
(83)

Komentarai (1)