Nupjaunate supelijusios duonos kampą ir suvalgote „sveikąją“ dalį? Štai ką apie tai sako ekspertai (Video)  ()

Maisto švaistymas yra baisus dalykas, tačiau greitas gyvenimo ritmas lemia, kad pamirštame kas yra padėta virtuvės spintelėje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dauguma maistą veikiančių pelėsių yra grybelio rūšis, priklausanti vienai slapčiausių grybų karalysčių Žemėje. Jų vaisiakūnius galime pamatyti ne tik miške, bet ir ant produktų, pvz., duonos paviršiaus.

Priklausomai nuo maisto, pelėsis gali giliai prasiskverbti, naudodamasis šaknimis, vadinamomis hifomis, kurios labai lengvai plinta per minkštą maistą, pavyzdžiui, duoną. Kai kurie pelėsiai yra saugūs valgyti ir net yra žmonių atrenkami vartoti, pavyzdžiui, kurie naudojami „mėlynojo“ sūrio ir sojos padažui gaminti. Tačiau yra daugybė kitų pelėsių, kurių reikėtų vengti, ir suvalgę matomus jų vaisiniakūnius ar apačioje paslėptas hifas, galite atsidurti skubioje medicinos situacijoje.

Deja, nors atrodo, kad ant vienos duonos riekės matomas pelėsis yra nekenksmingas jį pašalinus, mažai tikėtina, kad užkrėstas tik vienas duonos gabaliukas. Matomas pelėsis rodo, kad grybelis pasiekė dauginimosi stadiją, kurios metu išskiria sporas, kurios lengvai ir greitai pradės daugintis likusioje duonoje.

 

Nors tiesa, jums gali pasisekti ir ant duonos atsirasti gerybinių pelėsių rūšių, pastebėti skirtumą tarp gero ir blogo pelėsių yra beveik neįmanoma, o grėsmė kyla visiems užterštiems maisto produktams. „Business Insider“ pranešime apie supelijusią duoną išsamiai aprašyta pagyvenusių žmonių pora, kuri suvalgiusi supelėjusios konservuotos sriubos buvo nugabenta į ligoninę su dideliu raumenų drebuliu. Kaltininkas buvo penicillium crustosum kuris išskiria mikotoksinus, tam tikros rūšies nuodus.

 

„Kai kurių maiste esančių mikotoksinų poveikis yra ūmus, o sunkių ligų simptomai greitai pasireiškia pavartojus maisto produktų, užterštų mikotoksinais. Kiti maiste esantys mikotoksinai buvo siejami su ilgalaikiu poveikiu sveikatai, įskaitant vėžio sukėlimą ir imuninės sistemos trūkumą. Iš kelių šimtų iki šiol nustatytų mikotoksinų maždaug dešimtys susilaukė didžiausio dėmesio dėl didelio poveikio žmogaus sveikatai ir jų buvimo maiste “, - sakoma Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) svetainėje.

Todėl neverta rizikuoti savo sveikata. Jei nerimaujate dėl maisto švaistymo, visada galite užšaldyti šviežios duonos, kad ji išliktų ilgiau šviežia.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(33)
(3)
(30)

Komentarai ()