Net 25 metus trunkantis tyrimas dar kartą primena - jūs tiesiog privalote gerai išsimiegoti  (1)

Jūs žinote, kad miegas yra labai svarbus žmogaus sveikatai. Bet tiksliai įvertinti prasto miego poveikį yra gana sudėtinga - reikia ilgų ir sudėtingų tyrimų. Pavyzdžiui kaip šio - mokslininkai jau 25 metus seka maždaug 10 tūkstančių žmonių duomenis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tyrimo pradžioje dalyvių amžius svyravo nuo 35 iki 55 metų. Buvo stebimi įvairūs šių žmonių duomenys, įskaitant sveikatos būklę ir miego režimą. Paaiškėjo, kad senatvinės demencijos rizika stipriai išauga, kai vidutinio amžiaus žmonės prastai miega.

Įprastai rekomenduojama per parą miegoti bent 8 valandas. Tačiau iš tikrųjų toks tikslus skaičius nėra labai naudingas, nes skirtingi žmonės ir miega skirtingai. Pavyzdžiui, vyresniems žmonėms reikia mažiau miego. Į šeštąjį dešimtmetį įkopusiems žmonėms rekomenduojama miegoti 7 valandas per parą. Kai miegama mažiau nei 6 valandas, kaip rodo šis naujas tyrimas, demencijos rizika yra net 30 % didesnė.

 

Tai - didžiulis demencijos rizikos šuolis, kurį mokslininkai sieja su miego trūkumu. Šis reiškinys buvo pastebimas net ir izoliavus kitus demografinius ir socialinius faktorius. Tiesa, mokslininkai kol kas negali tiksliai apibrėžti priežastinio ryšio.

Gali būti, kad prastas miegas yra ne demencijos sukėlėjas, o ankstyvas jos simptomas. Kai kurie žmonės net norėdami negali miegoti 7-9 valandas - jie pabunda ir nebegali užmigti. Tačiau yra daug kitų tyrimų, kurie sieja miego trūkumą su smegenų pažeidimais, todėl mokslininkai mano, kad mažai miegodami žmonės patys sau kenkia.

 

Mokslininkai norėtų matyti žinutes, skatinančias laikytis geros miego higienos. Turėtumėte dėti daugiau pastangų, kad turėtumėte 7-9 valandas vien miegui. Kai miegate, jūsų smegenys ne tik pailsi, bet ir išsivalo. Geras nakties miegas dabar gali padėti jums vėlesniuose gyvenimo etapuose.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(14)
(1)
(13)

Komentarai (1)