Mokslininkai susisiekė su miegančiais žmonėmis - bendravimas per sapnus iš tikrųjų yra įmanomas  ()

Kai žmogus miega, jo smegenys ilsisi. Bet tai nereiškia, kad jos yra visiškai išsijungusios. JAV Šiaurės vakarų universiteto mokslininkai rado būdą pabendrauti su giliai įmigusiu žmogumi. Ir jis ne tik atsako, bet dar ir sprendžia matematikos užduotis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kai giliai miegate ir sapnuojate, turite labai silpną ryšį su realybe. Tiesą sakant, jūs galite net neatsiminti, kur užmigote - dažnai iš kelionių sugrįžę žmonės sapnuoja, kad vis dar yra svečioje šalyje. O vienintelis būdas pabendrauti su miegančiu žmogumi būtų jį pažadinti. Bet net ir tada prireiks kelių akimirkų, kol galėsite iš jo tikėtis aiškių atsakymų.

Šiaurės vakarų universiteto mokslininkai nusprendė pabandyti pabendrauti su giliai miegančiu žmogumi. Jie pakvietė 36 žmones dalyvauti tyrime. Vienas iš jų buvo narkoleptikas ir dažnai regėjo sąmoningus sapnus (kai žmogus žino, kad sapnuoja ir gali valdyti sapną). Kiti tyrimo dalyviai kartais galėjo sapnuoti sąmoningai, bet tai nebuvo tas įgūdis, kurį jie galėtų patikimai atkartoti kiekvieną kartą.

Tyrimo dalyviai miegojo laboratorijose, kol mokslininkai elektroencefalografais stebėjo jų smegenų aktyvumą. Įsitikinę, kad dalyviai giliai miega, mokslininkai bandė su jais bendrauti šviesos impulsais, prisilietimais ir garsu. Klausimai buvo pakankamai paprasti (pavyzdžiui, mokslininkai klausė, ar tyrimo dalyviai kalba ispaniškai), atsakymus buvo galima pateikti veido raumenimis ar akių judesiais. Per 57 miego sesijas teisingi atsakymai buvo stebimi 47 %.

 

Po teisingo atsakymo, dėl kurio tikrumo turėjo sutikti bent keli stebėtojai, tyrimo dalyviai buvo žadinami, kad papasakotų apie savo sapnus. Kai kurie pasakojimai buvo pakankamai juokingi.

„Kai lietėte mane pirštais, kovojau su goblinais. Pamenu, kad buvau nustebęs, jog galiu vienu metu daryti tiek daug dalykų“, pasakojo vienas dalyvis. „Buvau vakarėlyje su draugais. Jūsų balsas pasigirdo iš išorės, tarsi pasakotojo filme. Nusprendžiau atsakyti „ne“, pasakojo kitas dalyvis, kuris veido raumenimis atsakė, kad ispaniškai nekalba. Įdomu tai, kad klausimai dalyvių sapnuose buvo integruoti. Pavyzdžiui, kai klausimas buvo pateikiamas šviesos signalais, dalyviai sapne matė mirksinčius šviestuvus.

 

Įdomu ir tai, kad dalyviai galėjo spręsti paprastas matematines užduotis. Ir buvo sąmoningi - mokslininkų bendravimas REM miego stadijoje dalyvių sapnus paversdavo sąmoningai, jei jie tokiais nebuvo iki tol.

Mokslininkai šiuos eksperimentus lygina su bandymais susisiekti su astronautais kosmose - tai nėra lengva. Bet, atrodo, įmanoma. Ir ateityje šie metodai gali būti panaudoti gydant įvairias psichinės sveikatos problemas. Ar kovojant su sapnų goblinais.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(10)
(6)
(4)

Komentarai ()