Įvertinęs 300 mln. faktų, mokslininkas apskaičiavo pačią nuobodžiausią dieną istorijoje: kodėl būtent ši diena?  ()

Atrodo, kad XX amžius buvo pilnas įvairiausių įvykių – ir tikrai nebuvo nuobodus. Tačiau negalima sakyti, kad toks buvo visas šimtmetis – o vienas mokslininkas nusprendė apskaičiuoti, kokia buvo nuobodžiausia diena istorijoje. Ir jis gavo konkretų atsakymą: 1954 metų balandžio 11 diena.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

2010 metais kompiuterių mokslininkas Williamas Tunstallas-Pedoe nusprendė pasinaudoti programa, kuri nuskaitytų dabar jau nebeegzistuojančią faktų indeksavimo internetinę svetainę „True Knowledge“. Internetinė svetainė „True Knowledge“, kurioje analizės metu buvo sukaupta net 300 milijonų faktų duomenų bazė, šiuo metu vadinasi „Evi“ ir priklauso kompanijai „Amazon“, o taip pat yra neatsiejama „Amazon Alexa“ dalimi.

Savo straipsnyje internetinėje svetainėje mokslininkas rašė, kad taip jau nutiko, jog turėdamas 300 milijonų faktų, kurių didžioji dalis įvykius, žmonės ir vietoves sieja su datomis, galima buvo atlikti unikalius skaičiavimus ir gauti objektyvų atsakymą į klausimą „Kokia buvo pati nuobodžiausia diena istorijoje?“. Anot jo, pramoginiais tikslais buvo surašytas programos kodas, kad būtų nuskenuotos visos dienos (nuo pat XX amžiaus pradžios) – ir programa galiausiai buvo paleista.

 

Žinoma, „nuobodi“ nėra pats objektyviausias terminas, todėl siekdamas nustatyti pačią nuobodžiausią dieną istorijoje, mokslininkas ieškojo dienos be įvykių – dienos, kai neįvyko visiškai nieko svarbaus.

Šiam titului atsirado ne viena kandidatė, įskaitant 1930 metų balandžio 18 dieną, kai BBC naujienų pranešėjas eteryje paskelbė, kad „naujienų nėra“ – ir tada 15 minučių buvo grojama muzika.

Tačiau W.Tunstallo-Pedeo analizės programa pasirinko 1954 metų balandžio 11 dieną. Mokslininkas sako, kad pasaulyje vyksta daugybė įvykių – daugybė žymių žmonių gimsta, žymūs žmonės miršta – tačiau minėta diena buvo itin išsiskirianti, nes beveik nieko neįvyko.

 

Vieninteliai pastebimesni įvykiai, nutikę tą dieną, buvo futbolo komandos „Oldham Athletic“ futbolininko Jacko Shufflebothamo mirtis ir Turkijos akademiko Abdullah Atalar gimimas.

„Tačiau dabar ironiška tai, kai atlikus skaičiavimus, ši diena tapo oficialiai pačia nuobodžiausia, todėl ji jau savaime yra įdomi, – juokauja mokslininkas. – Tad dabar gal reikėtų išskaičiuoti antrą pagal nuobodumą dieną“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(11)
(3)
(8)

Komentarai ()