Didžiausias košmaras, kurio nenorėtumėte patirti – kai žmogus lunatizmo būsenoje nužudo žmogų: tokių atvejų buvo ne vienas (Video)  ()

Kiekvienas, kuris kada nors susidūrė su lunatiku, žino, kad jis gali atrodyti pabudęs, tačiau elgiasi keistai ir neracionaliai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tačiau sunku įsivaizduoti, kad šių vaikštančių per miegus žmonių veiksmai gali netyčia virsti smurtu.

Istorijoje buvo ne vienas atvejis, kai lunatiko nesąmoningumas buvo sėkmingai naudojamas kaip gynyba keliuose šokiruojančiuose nužudymo procesuose.

Kas yra lunatizmas?

Lunatizmas (arba nakvišumas) – tai pakitusi sąmonės būsena, kai kartu pasireiškia ir miego, ir būdravimo būsenoms būdingi fenomenai.

Medicinos tyrimų duomenimis, polinkis į lunatizmą būdingas apie 18 proc. žmonių, tačiau tik apie 1 proc. gyventojų priepuoliai kartojasi reguliariai.

Gilaus miego metu lunatikai gali atlikti net sudėtingas užduotis, o kai kurie iš jų yra palikę namus ir net vairavo transporto priemonę.

Dažni lunatizmo simptomai yra:

  • Žmogus neprisimena lunatizmo priepuolio ir yra sutrikęs ar dezorientuotas pabudus
  • Tuščias žvilgsnis
  • Kalba miegodamas
  • Klyksmas ir miego siaubas
  • Keistas ir netinkamas elgesys
  • Smurtas, kai kas nors bando juos pažadinti

Atsižvelgiant į šiuos simptomus ir tinkamas aplinkybes, nesunku įsivaizduoti, kaip lunatikas klaidina artimuosius.

Lunatikai žudikai

Albertas Tirrellas

Vieną iš ankstyviausių žinomų vaikščiojimų per miegą patyrė Albertas Tirrellas 1845 m. spalio mėn. Bostone, Masačiusetso valstijoje. Jo meilužė Mary Ann Bickford buvo rasta negyva savo pensionate. Jos gerklė buvo perpjauta, viena ausis buvo nupjauta ir trūko auskaro, oda buvo apdegusi. Jos žudikas padegė lovą.

 

Tirrellas buvo turtingas ir vedęs vyras, kuris prieš daug metų susitikinėjo su Marija.

Tą naktį, kai ji buvo nužudyta, Marija buvo pastebėta su Tirrellu, nors jis jau buvo išvykęs, kai ją atrado. Liudininkai tikino, kad tą vakarą jis skubiai ieškojo artimųjų pagalbos išvykti iš Bostono. Jo svainis tikino, kad Tirrellas sakėsi bėgantis nuo ankstesnio kaltinimo dėl svetimavimo ir atrodė nustebęs išgirdęs apie Marijos nužudymą.

Teismo procese Tirrello advokatas pasinaudojo keliais pavyzdžiais iš istorijos, kad paaiškintų, kokie pajėgūs, tačiau nežinantys apie savo veiksmus, gali būti lunatikai. Jis taip pat pateikė Tirrellų šeimos liudijimus apie Tirrello lunatizmo mastą jo vaikystėje.

Po dviejų valandų svarstymo žiuri priėmė nuosprendį dėl nekaltumo.

Kennethas Parksas

1987 m. gegužės 24 d. vėlai vakare savo kambaryje užmigęs Kennethas Parksas staiga pakilo, apsivilko paltą, paėmė automobilio raktus ir paliko savo namą Toronte, Kanadoje. Išeidamas jis paliko atidarytas tiek lauko, tiek garažo duris.

Jis nuvažiavo apie 23 km iki savo uošvių Barbaros ir Donaldo Woodso namų. Kitą dieną jis ketino ten dalyvauti linksmame šeimos renginyje ir visi sutiko, kad prieš žudynių vakarą jis palaikė gerus santykius su uošviais ir neturėjo motyvo juos nuskriausti.

 

Jam įėjus į jų namus, Woodsas bandė sutramdyti Parksą. Tada jis pasmaugė (bet ne iki mirties) Donaldą ir daug kartų sumušė bei dūrė Barbarai, ją nužudydamas.

Išeidamas iš jų namų, jį pastebėjo Woodso paauglės dukros, išgirdusios jį kaip gyvulį niurzgantį. Vėliau tą pačią naktį (arba ankstų rytą) jis nuėjo į policijos komisariatą ir pasakė: „Manau, kad aš kažką nužudžiau“.

Teismo procese dėl nužudymo gynyba pristatė jo vaikščiojimo per miegą istoriją, kuri stipriai pasireiškė jo šeimoje.

Jis buvo išteisintas dėl nužudymo ir šis sprendimas buvo patvirtintas apeliacine tvarka.

Tęsinys kitame puslapyje:




Julesas Lowe'as

2003 m. spalio 30 d. Mančesteryje, Anglijoje, 32 metų Julesas Lowe'as mirtinai sumušė savo 83 metų tėvą Edwardą Lowe'ą. Du vyrai gyveno kartu ir buvo žinoma, kad palaiko artimus santykius. Sumušimo vakarą jiedu rimtai prisigėrė po to, kai dalyvavo Lowe pamotės laidotuvėse.

Lowe'as pranešė, kad tą naktį jis užmigo ir nieko neatsiminė, kol kitą rytą rado savo tėvą mirusį. Tyrimas atskleidė, kad Edvardas turėjo 90 skirtingų sužeidimų.

 

Jis buvo pripažintas nepakaltinamu dėl beprotybės ir buvo uždarytas psichiatrijos ligoninėje. Po dešimties mėnesių jis buvo paleistas.

Trys paminėti atvejai yra išimtis, nes daugumos žmonių lunatizmo gynyba yra nesėkminga.

Patarimai, kaip išvengti vaikščiojimo per miegą

Ekspertai pažymi, kad yra keletas lunatizmo sukėlėjų, kurių į lunatizmą linkę žmonės turėtų vengti:

  • Miego trūkumas
  • Fizinis stresas
  • Emocinis stresas
  • Alkoholis, raminamieji ir kiti vaistai

Patarimai, kaip elgtis su lunatiku

Yra keletas paprastų patarimų ką daryti ir ko ne, kai susiduriate su lunatiku:

  • Švelniai pabandykite nuvesti juos į savo miegamąjį - niekada neverskite jų fiziškai
  • Būkite šalia ir padėkite jiems išvengti pavojaus
  • Pažadinkite juos tik prireikus, geriausiai  tik garsu – jokiu būdu nepurtykite!

Staigiai pabudinti lunatikai kartais gali būti agresyvūs, o prabudę jie dar kurį laiką yra sutrikę ir dezorientuoti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(16)
(1)
(15)

Komentarai ()