Kodėl Saulės vėjas toks karštas? Naujausias tyrimas pateikia galimą atsakymą  ()

Saulės vėjas – tai nuolat iš Saulės sklindantis dalelių srautas. Pasiekusios Žemę, jos atsimuša į magnetosferą, sukuria pašvaistes prie ašigalių. Taip pat vėjas gali pakenkti astronautams, kosminiams zondams, o sustiprėjęs – ir antžeminei elektronikai bei netgi žmonėms. Norėdami išvengti didžiausių grėsmių, mokslininkai kuria vis geresnes kosminių orų prognozes. Vienas klausimas, iki šiol nedavęs ramybės ir neleidęs patikslinti prognozių, yra vėjo temperatūra.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jei vėjas tiesiog plistų nuo Saulės tolyn, Žemę jis turėtų pasiekti atvėsęs iki 10-20 tūkstančių laipsnių. Reali vėjo temperatūra – apie dešimt kartų aukštesnė.

Naujame tyrime pateikiamas galimas atsakymas – vėjo temperatūrą palaiko magnetinio persijungimo reiškiniai.

Nagrinėdami vėjo savybes, mokslininkai pasitelkė labai detalų skaitmeninį modelį, kuriame galėjo išskirti vos šimtų kilometrų dydžio struktūras, susidarančias vėjui tolstant nuo Saulės. Paaiškėjo, kad būtent tokiame mastelyje vėjo magnetinio lauko linijos susisuka ir nuolat persijungia. Persijungimo metu išskiriama energija kaitina vėją ir neleidžia jam atvėsti taip sparčiai, kaip prognozuoja paprastesni modeliai.

Naujųjų skaičiavimų rezultatus bus galima patikrinti remiantis Saulę stebinčių zondų, tokių kaip Solar orbiter, duomenimis.

Tyrimo rezultatai publikuojami Journal of Plasma Physics.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Konstanta.lt
Konstanta.lt
(7)
(1)
(6)

Komentarai ()

Susijusios žymos: